Nemški turisti v potoku našli granate

Pripadniki državne enote za varstvo pred NUS severnoprimorske in notranjske regije podaljšanega konca tedna niso preživeli križem rok. Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) so odstranjevali na Krasu, pri Kobaridu, na Banjšicah in v Hrušici. Najdbe so bile iz prve in druge svetovne vojne.

Pripadniki državne enote za varstvo pred NUS so se takoj pripeljali 
k Ročici in na varno odstranili 18,9 kilograma NUS. Foto: URSZR
Pripadniki državne enote za varstvo pred NUS so se takoj pripeljali k Ročici in na varno odstranili 18,9 kilograma NUS. Foto: URSZR

PRIMORSKA > Nemški turisti so v ponedeljek med sprehodom v strugi potoka Ročica pri kraju Koseč pri Kobaridu uzrli več granat. Pripadniki državne enote za varstvo pred NUS so se takoj pripeljali na kraj najdbe in na varno odstranili topovsko granato kalibra 75 mm, ki je tehtala sedem kilogramov, in topovsko granato kalibra 65 mm, ki je tehtala 4,4 kilograma. Ob tem so našli še topovski vžigalnik za granato kalibra 150 mm, ki je tehtal štiri kilograme. Vse tri najdbe so bile italijanskega izvora.

Iz časa avstroogrske vojske pa sta bila topovski vžigalnik za granato kalibra 105 mm, ki je tehtal 1,5 kilograma, in dvokilogramski topovski vžigalnik za granato kalibra 100 mm. Skupno so odstranil 18,9 kilograma NUS.

V ponedeljek so pripadniki notranjske enote in pripadnik ljubljanske regije posredovali v Hrušici, kjer je občan na vrtu našel več kosov NUS. Tam so odkrili ročno bombo nemške izdelave iz druge svetovne vojne, nemško tromblonsko mino iz druge svetovne vojne, eksplozivno polnitev za granato ter večjo količino pehotnega streliva. Nevarne najdbe so prenesli na varnejšo lokacijo ter jih uničili. Območje so varovali prostovoljni gasilci iz Podgrada.

V nedeljo je občan na Banjšicah pri kopanju za hišo našel topovsko granato 75 mm, ki je tehtala 6,2 kilograma. Bila je avstrijske izdelave. Domačin z Lokvice pa je v ponedeljek pri delu v okolici garaže naletel na topovsko granato. Šlo je za topovsko granato kalibra 75 mm italijanskega izvora, ki je tehtala sedem kilogramov. Našli so tudi topovski vžigalnik avstrijske izdelave za granato kalibra 100 mm, ki je tehtal dva kilograma. Pripadniki severnoprimorske enote za varstvo pred NUS so najdbe spravili na varno.


Najbolj brano