Dončić bo z Dragićem med gledalci

Slovenska košarkarska reprezentanca je priprave na tretji ciklus kvalifikacij za svetovno prvenstvo (SP) začela z obiskom predsedniške palače. Tam jo je sprejel predsednik države Borut Pahor in vsem petindvajsetim članom za osvojeno zlato medaljo na lanskem evropskem prvenstvu podelil zlati red za zasluge.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Slovenski košarkarji so zlati red za zasluge prejeli za izjemen športni dosežek, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču, krepitev nacionalnega ponosa ter navdih ljudem. Nepremagljivo moštvo so sestavljali: Goran Dragić, Luka Dončić, Anthony Randolph, Gašper Vidmar, Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Edo Murić, Saša Zagorac, Žiga Dimec, Matic Rebec, Vlatko Čančar in Aleksej Nikolić. Na podelitvi sta od igralcev manjkala le Dončić in Randolph. Podelitev državnih odlikovanj je potekala v sklopu dneva odprtih vrat, ki ga je urad predsednika pripravil ob dnevu državnosti.

Košarkarji so po slovesnosti tudi v praksi začeli s pripravami. Osrednja pozornost je veljala svežemu članu lige NBA Dončiću, ki bo v ZDA oblekel dres moštva Dallas Mavericks. Za sabo ima zelo uspešno, a hkrati naporno sezono, ki se je začela 15. julija s pripravami na evropsko prvenstvo. Zato je bilo že ob napovedi njegovega ameriškega kluba, ki je Ljubljančanu predpisal počitek, jasno, da z njegovim reprezentančnim nastopom ne bo nič, prav tako pa je malo verjetno, da ga bomo videli v septembru. Slovenija bo tako morala zelo pomembni tekmi v Stožicah proti Španiji v četrtek ter v nedeljo s Črno goro odigrati brez treh glavnih stebrov zlate medalje iz Turčije - že omenjenega Dončića, Gorana Dragića, ki je zaključil reprezentančno kariero in Randolpha, ki zdravstveno ni v optimalni formi.

Real odpustil Randolpha

Včeraj je prišla na dan še novica, da je zaradi skromnih predstav, predvsem pa zaradi nediscipline, evropski košarkarski prvak Real Madrid prekinil pogodbo s slovenskim reprezentantom Anthonyjem Randolphom. S tem se je klub znebil tretje najvišje pogodbe in naredil prostor za nove okrepitve, med katerimi naj bi bil tudi Klemen Prepelič.

Slovenci bodo do prve tekme 28. junija proti Španiji opravili sedem treningov. Selektor Rado Trifunović je namesto Dončića vpoklical Blaža Mahkovica. “Pripravljali smo se tako, kot da Dončića ne bo. Zadnje dni smo bili v navezi z njim, njegovim menedžerjem in vodstvom Dallasa, ki je izrazilo željo, da se Luka odpočije po naporni sezoni. Hkrati pa Dončić sploh še nima podpisane pogodbe z Dallasom, ker se te po pravilih lige NBA podpisujejo šele po 7. juliju. To pomeni, da sploh ni zavarovan in ga niti KZS ne more zavarovati,” je povedal selektor Trifunović in dodal: “Verjamem, da bomo obe srečanji odigrali na visoki ravni.”

Glavni pogajalec z Dallasom in managerjem Luke Dončića Billom Duffyjem je bil generalni sekretar KZS Rašo Nesterović. O možnostih igranja za Slovenijo se je začel pogovarjati že pred meseci, v zadnjih dneh pa je bilo jasno, da je Dončić tako pomemben del velikega posla, da ga Dallas ne želi ogroziti. Je pa Nesterović zato sporočil novico, da bo Luka Dončić prišel v Stožice in s tribune spodbujal soigralce. Prav tako bo med gledalci Goran Dragić, ki ima v treh dneh svoj kamp na Rogli.


Komentar novinarja

Rok Maver

Vse se da, če si res želiš

Še veste, da obstajajo sredozemske igre? Neke vrste olimpijskih iger sredozemskih držav na treh celinah, ki iz ciklusa v ciklus izgubljajo smisel in pozornost. Organizacijske in finančne težave so poskrbele celo za preložitev tekmovanja za leto dni ali pa celo zamenjavo prireditelja, ko je Grčija zaradi finančne krize omagala oziroma je zakonsko onemogočila kandidature za velika mednarodna tekmovanja do leta 2021. Da so prav te dni v polnem zagonu igre v španski Tarragoni, bi težko vedel redkokateri ...

Preberi več

Najbolj brano