Brez stopničk na Slovaškem

Prva tekma svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah ni prinesla posebnega zadoščenja slovenski odpravi. Še najvišje je s četrtim mestom segel Luka Božič, a tudi kanuist Soških elektrarn ob bližini zmagovalnih stopničk ni ravno sijal od sreče.

Luka Božič je s četrtim mestom dosegel najboljšo slovensko 
uvrstitev na uvodni tekmi svetovnega pokala.  Foto: Nina Jelenc
Luka Božič je s četrtim mestom dosegel najboljšo slovensko uvrstitev na uvodni tekmi svetovnega pokala.  Foto: Nina Jelenc

LIPTOVSKI MIKULAŠ > Do tretjega mesta je Luki Božiču zmanjkalo vsega 22 stotink. Tako kot lani v italijanski Ivrei se je moral tudi v slovaškem Liptovskem Mikulašu zadovoljiti z nehvaležnim četrtim mestom, ki pa mu vendarle ne gre gledati v zobe. Božič je pokazal, da ni oddaljen od svetovnega vrha, nenazadnje pa je prispeval tudi najboljšo slovensko uvrstitev.

Brez finala je tako kot na evropskem prvenstvu (EP) ostal aktualni svetovni prvak med kanuisti Benjamin Savšek, pa tudi Jure Lenarčič, ki je bil najhitrejši v kvalifikacijah. Zmagal je olimpijski podprvak iz Londona leta 2012, Nemec Sideris Tasiadis pred Slovakom Alexandrom Slafkovskim in Britancem Ryanom Westleyjem, ki je bil najboljši na EP v Pragi.

Drugi slovenski finale preteklega slalomskega vikenda je s sedmim mestom prispevala Eva Terčelj. Gotovo je več pričakovala kajakašica solkanskega kluba Urša Kragelj, ki je prav v Liptovskem Mikulašu pred dvema letoma osvojila srebrno medaljo na EP. Da ji proga leži, je pokazala tudi v petek, ko je zabeležila tretji čas kvalifikacij. Žal se ji je zalomilo v sobotnem polfinalu, kjer je z dvema dotikoma osvojila 17. mesto. Zmagala je Avstralka Jessica Fox, ki je vso konkurenco ugnala tudi v nedeljskem finalu kanuistk. Slovenski predstavnici Nina Bizjak in Alja Kozorog (obe KK Soške elektrarne) sta s tekmovanjem končali že po petkovih kvalifikacijah.

Sicer pa so bili v nedeljo slovenski upi položeni v Petra Kauzerja. Evropski prvak med kajakaši si je v polfinalu privoščil veliko napako pred vstopom v zadnja vrata in izgubil ogromno časa. Na koncu je pristal na 35. mestu. Finale je bilo nedosegljivo tudi preostalim trem slovenskim kajakašem. Še najboljši 23. je bil Vid Kuder Marušič, član solkanskega kluba Niko Testen pa je zasedel 33. mesto. Zmagal je Nemec Sebastian Schubert. Svetovni pokal se konec tedna nadaljuje z drugo tekmo v Krakovu.


Najbolj brano