Zaljubljen v vespe in Moto GP

Danes popoldne se bo Jurček Dolenc, prva tri desetletja svojega življenja Škofjot, zadnje desetletje pa Domžalčan, s Koroške na morje pripeljal z vespo. Seveda ne sam, ampak v družbi 50 vespistov iz vse Slovenije, ki se bodo udeležili tradicionalnega enodnevnega potovanja z vespami prek Slovenije. Letošnje druženje ljubiteljev teh kultnih dvokolesnikov bo po zaslugi Jurčka Dolenca, predsednika Zveze vespa klubov Slovenije, prav posebno, saj bo imelo dobrodelno noto. Druga oziroma prva Dolenčeva strast pa je Moto GP. Je velik oboževalec Valentina Rossija, po njem je imenoval celo svojega sina.

Jurček Dolenc s sinom Valentinom, ki ga je poimenoval po svojem 
velikem vzorniku Valentinu Rossiju. Foto: osebni arhiv Jurčka Dolenca
Jurček Dolenc s sinom Valentinom, ki ga je poimenoval po svojem velikem vzorniku Valentinu Rossiju. Foto: osebni arhiv Jurčka Dolenca

Življenje 41-letnega Jurčka Dolenca je torej tesno prepleteno z vespami, dirkalnimi motorji in v zadnjih letih tudi z dobrodelnostjo. “Glede na to, da se redno udeležujem dirk Moto GP - za internetni časopis Domzale.info tudi novinarsko pokrivam dirke z raznih koncev sveta -, poznam tako rekoč vse tekmovalce. Pred dvema letoma sem se odločil, da iz tega naredim nekaj dobrega. Na čeladi z enega od svetovnih srečanj lastnikov vesp sem zbral podpise vseh dirkačev Moto GP, čelado pa sva nato skupaj z Denisom Avdićem dala na licitacijo na Radio 1. Zanjo sva iztržila neverjetnih 7500 evrov, ki sva jih nato namenila Varstveno delovnemu centru Nova Gorica, oddelku v Stari Gori. In tako se je začelo,” se namuzne.

Potovanje na vespi z dobrodelno noto

Zveza vespa klubov Slovenije, ki ji predseduje, ob dnevu državnosti vsako leto organizira enodnevno potovanje z vespami prek Slovenije, s katerim obeležijo tudi ustanovitev zveze. Letošnje potovanje bo že četrto. Prvič so se vespisti podali z Goričkega v Piran, drugič iz Mokric na Dobrovo v Brdih, lani so se iz Osilnice zapeljali v Planico, letos pa iz Dravograda do Kopra. Če so bila prva tri srečanja namenjena bolj ali manj druženju, so letošnjemu pridali dobrodelno noto. “Letos smo se odločili, da vsakdo od udeležencev prispeva po deset evrov v dobrodelne namene. Upam si trditi, da teh deset evrov ne predstavlja prevelikega zalogaja za lastnika vespe. Cene vesp se namreč gibljejo od 2500 pa vse tja do 11.000 evrov; no, za vespo letnik 1947 je treba odšteti kar 32.000 evrov, ampak to je že druga zgodba. Skratka, kdor si kupi vespo, ni brez denarja. In če imaš, lahko tudi nekaj daš. Prav ta dobrodelna nota naše tokratne poti ob veselem druženju vespistov in spoznavanju lepot domačih krajev poglablja smisel našega organiziranega druženja v okviru Zveze vespa klubov Slovenije,” poudarja Jurček Dolenc.

“Zakaj Valentino Rossi? Ker je ikona, ker je prijazen fant, dobrodelen in ker brez njega Moto GP ne bi bil to, kar je.”

Pozivu k donacijam so se odzvala tudi nekatera podjetja. “Zbrali smo kar 2000 evrov, tako da bomo vespisti ob prihodu v Koper podarili dva čeka v vrednosti 1000 evrov. Enega socialno ogroženi družini iz Mestne občine Koper, drugega pa društvu Sožitje,” je zadovoljen Dolenc, ki je z vespami “okužil” tudi svojo družino: ženo Urško, hčerki Špelo in Lano ter najmlajšega Valentina, ki se s temi kultnimi dvokolesniki radi zapeljejo na družinski izlet, le najstarejši Žiga je, kot pojasnjuje, že “prevelik” za tovrstne “otročarije”. Ja, prav ste našteli, štirje otroci. “No, to so njeni, moji, najini,” se zasmeje Dolenc, in pojasni: “Dva sta od žene, ena punčka je iz mojega prvega zakona, najmlajši pa je skupen.”

Sin je dobil ime po Valentinu Rossiju

Da je njunemu tri in pol letnemu sinu ime Valentino, pa je “kriv” eden najuspešnejših motociklističnih dirkačev na svetu, Italijan Valentino Rossi. “No, v resnici je sinu žena izbrala ime, ne jaz,” prizna Dolenc. “Sem pa vsekakor zadovoljen, da je moj najmlajši dobil ime po človeku, ki ga izredno cenim.” Z Valentinom Rossijem se poznata že dolgo. “Obiskujem vse dirke Moto GP, v zadnjih letih tudi z družino. Z ženo in otroki se udeležim vsaj desetih dirk na leto, na različnih koncih sveta,” se pohvali Jurček Dolenc. “K sreči imam svoje podjetje - ukvarjam se s čiščenjem rezervoarjev za kurilno olje - in si lahko privoščim vse to. Kadar delam, delam, od jutra do večera, v prostem času pa se potepam okrog - na vespi ali po dirkališčih Moto GP,” pojasni Dolenc, ki se zaveda, da bi se brez podpore žene Urške lahko kar poslovil od svojih hobijev. Je namreč tudi uradni predstavnik fan cluba Valentina Rossija iz Tavullie za Slovenijo, kar mu nalaga še dodatne obveznosti. Brez ovinkarjenja pove, da je nad tem italijanskim dirkačem naravnost navdušen. “Zakaj Valentino Rossi? Ker je ikona, ker je prijazen fant, dobrodelen in ker brez njega Moto GP ne bi bil to, kar je,” izstreli kot iz topa.

Kot pravi Dolenc, mu je ljubezen do hitrosti v mladih letih privzgojil Boris Popovič, kasnejši koprski župan. “Povabil me je, naj bom njegov sovoznik v reliju. Star sem bil 18 let in zdelo se mi je, da so se mi odprla nebesa,” se zasmeje Dolenc, ki je eno leto dirkal s Popovičem. Zdaj z zadovoljstvom opaža, da je sam ljubezen do bencinskih hlapov in motociklov prenesel na svojega sinčka. “No, saj ni čudno. Ko je imel vsega osem mesecev, je že bil na svoji prvi dirki v Španiji, svoj prvi rojstni dan je - obkrožen z motociklisti - praznoval na dirkališču v Maleziji, njegov krstni boter je Francesco del Bosco, vodja trgovine VR46 Valentina Rossija ... Le nekaj me skrbi: vse kaže, da je sinu bolj kot Valentino Rossi všeč španski dirkač Marc Márquez, ki tekmuje na Hondi. Odkar mu je podaril rogljiček, se zdi, kot da je našega ta malega povsem očaral. Pa še oranžna barva njegovega motorja mu je očitno ljubša od Rossijeve fluorescentno rumene,” je - bolj za šalo kot zares - zaskrbljen Dolenc.

Kuhal bo za Yamaho

Glede na to, da osebno pozna Valentina Rossija, se rad ponudi, da kateremu ob oboževalcev pomaga priti v stik z njim. “Nekega dne, ko smo se z vespisti na enem od naših potepanj po Sloveniji ustavili tudi na dvorcu Zemono pri Vipavi, mi je tamkajšnji šef kuhinje Tomaž Kavčič - potem ko je videl Rossijev podpis na moji vespi - zaupal, da je tudi sam velik oboževalec Valentina Rossija. Tako srčnemu človeku, kot je Tomaž, sem seveda želel izpolniti željo in na eni od naslednjih tekem Moto GP sem ga predstavil Rossiju. Takoj sta se 'poštekala' in 4. avgusta bo Tomaž na tekmi v Brnu na Slovaškem kuhal na pogostitvi, ki jo pripravlja Yamaha, za katero tekmuje najin idol,” svojega prijatelja pohvali Jurček Dolenc.


Najbolj brano