Spet se trese Gora Rocka

Včeraj se je na Šentviški planoti začel tradicionalni festival Gora Rocka. Od podobnih dogodkov v državi ga ločuje predvsem dobrodelna nota. Letos pa tudi impresiven seznam nastopajočih.

Drevi bo koncertni niz na Šenviški plantoti sklenila skupina Mi2. Foto: Andraž Gombač
Drevi bo koncertni niz na Šenviški plantoti sklenila skupina Mi2. Foto: Andraž Gombač

ŠENTVIŠKA GORA > Festival Gora Rocka se je začel sinoči z nastopi šestih skupin. Na odru so bili med drugim Brkovi, Zablujena generacija in Elvis Jackson. “Letos smo pa res začeli z nasmehom,” priznava predstavnik organizatorjev Nicolas Vanek. V predprodaji je namreč šla v promet rekorda količina vstopnic: “V treh festivalskih dneh pričakujemo vsaj 13.000 obiskovalcev.”

Dogodek poganja 250 prostovoljcev. “To je festival, na katerem nobena natakarica, redar ali pobiralec smeti za svoje delo ne želi prejeti plačila. Festival, za katerega živi celotna Šentviška planota,” poudarjajo organizatorji.

Izkupiček festivala bo tudi letos namenjen lokalni skupnosti, posameznikom in dobrodelnim ustanovam. V vseh letih festivala so organizatorji podarili že več kot 100.000 evrov. “Tudi letos podpiramo projekt Botrstvo v Sloveniji, kot junijski donator. Z našo zgodbo so se že lani poistovetili tudi poslušalci radija Val 202, ki so vodji festivala Jerneju Kendi podelili naziv Ime tedna,” še poudarjajo v organizacijskem odboru.

Kot pravi Vanek, je dobrodelnost bistvo dogajanja: “To je tisto, kar žene in motivira naše prostovoljce. In če dobrodelnosti ne bi bilo, bi tudi festival najbrž kmalu ugasnil.”

Začeli so v nekoliko muhastem vremenu, a mladci s Tolminskega so korajžni. “Vremenska napoved sploh ni tako slaba, festival smo že izpeljali tudi ob precej hujših obetih. Torej nikakršnega strahu. Vsi napovedani dogodki bodo,” zagotavlja Vanek. Kot vsako leto ponujajo vstopnice po zmernih cenah in brezplačni prostor za šotor v festivalskem kampu.

Na osrednjem odru bodo danes in v nedeljo nastopili še Mi2, Big Foot Mama, Happy Ol' McWeasel, Hamo & Tribute 2 Love, Nude in številni drugi. Vseh nastopajočih skupin je 16. “Letošnji line-up je res impresiven, kar je najbrž tudi razlog, da smo prodali toliko vstopnic,” razmišlja Vanek in priznava, da so letos na Goro privabili tako rekoč vse, ki kaj štejejo na slovenski rokovski sceni. Pester in zanimiv je tudi dnevni program.

Letošnja novost je sobotni stand-up nastop: na Goro prihajajo Boštjan Gorenc - Pižama, Perica Jerković in Gašper Bergant.


Najbolj brano