Pokale, a niso več ubijale

Po 100 oziroma 73 letih so pozabljene granate res opravile svojo nalogo, vendar ob eksplozijah niso poškodovale ne ljudi ne dreves. Pirotehniki državne enote so namreč pred dnevi v Trnovskem gozdu uničili 80 italijanskih in avstrijskih granat iz obeh svetovnih vojn, skupne teže 287 kilogramov.

Pripadniki so za uničenje 100-milimetrske granate uporabili 
linearne kumulativne lijake in kumulativne polnitve ter jo tudi 
založili. Foto: URSZR
Pripadniki so za uničenje 100-milimetrske granate uporabili linearne kumulativne lijake in kumulativne polnitve ter jo tudi založili. Foto: URSZR

RIJAVCI > V bližini naselja Rijavci je 13 pripadnikov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi pred dnevi izvedlo izredno uničenje granat. Eksplozije 80 granat, ki so skupaj tehtale 287 kilogramov, ter dimnih škatel niso motile okoliških prebivalcev, saj niso bile ne močne ne glasne. Pirotehniki so za uničenje namreč uporabili linearne kumulativne lijake in kumulativne polnitve. Granate so pri tem tudi založili, da se delci niso razleteli daleč naokoli. Pri uničenju so uporabili vreče s peskom, da je bil vpliv na okolje čim manjši. Zavarovali so tudi drevesa.

Granate uničevali posamično

Najdene granate so uničevali posamično na štirih delovnih mestih, zato močnejši poki niso odjeknili. Vsaka od lokacij je imela svojega vodjo, v vsaki ekipi pa so bili trije pirotehniki. Sodelovali so pripadniki državne enote severnoprimorske, ljubljanske in postojnske regije.

Območje uničenja v premeru 1000 metrov so ustrezno zavarovali novogoriški prostovoljni gasilci in nikomur od mimoidočih niso dovolili blizu. Višje ležeče vrhove so zavarovali pripadniki enote za hitre reševalne intervencije (HRI) novogoriške občine. Prisotni so bili tudi reševalci in zdravnica.

Največja od granat je bila italijanska topovska granata kalibra 149 mm. Predvidevajo, da so jo vojaki v prvi svetovni vojni izstrelili iz italijanskih položajev na avstro-ogrske položaje pri Rijavcih.

Pokukale iz kamenja

Tri uničene granate so bile kalibra 100 mm avstrijske izdelave. Preostale granate so bile manjše, od kalibra 75 do 65 mm. “Uničili smo tudi nekaj ročnih bomb iz obdobja prve in druge svetovne vojne ter nekaj dimnih škatel iz obdobja nekdanje JLA,” je povedal Darko Zonjič, poveljnik državne enote. Pojasnil je, da so bile granate po vojni zakopane v gomilo kamenja in so zaradi zrušenja dela kamenja nedavno pokukale na površje. Zato je bilo njihovo uničenje nujno.

“Ta neeksplodirana ubojna sredstva niso bila primerna za daljši prevoz in začasno skladiščenje, zato smo se odločili, da jih uničimo na najbližjem možnem kraju. Zavarovanje celotnega območja je bilo najbolj težavno, saj je kljub obvestilu o uničenju v medijih še vedno nekaj posameznikov skušalo prečkati zavarovano območje. To so bili predvsem gobarji in kolesarji, vendar so vsi upoštevali naša navodila,” je še dejal Zonjič. “Domačinom, gozdarjem in lovcem se iskreno zahvaljujemo za potrpljenje, da smo lahko v miru opravili zahtevno nalogo,” je sklenil Zonjič. Območje je bilo neprehodno in zaprto za promet od 9. do 15. ure.


Najbolj brano