Vozniki se zastojem ne bodo mogli izogniti

Ta konec tedna bo prvi preizkus prometne pretočnosti slovenskih cest, še posebej primorske avtoceste in vipavske hitre ceste, kjer že od pomladi potekajo vzdrževalna in obnovitvena dela. Trajala bodo do septembra, vozniki pa se ne bodo mogli izogniti kolonam in zastojem. Zato naj se na pot odpravijo pravočasno.

Na vipavski hitri cesti bo promet vsaj do avgusta potekal 
dvosmerno po enem smernem vozišču. Foto: Boštjan Volk
Na vipavski hitri cesti bo promet vsaj do avgusta potekal dvosmerno po enem smernem vozišču. Foto: Boštjan Volk

SLOVENIJA > Že danes, predvsem pa jutri, pričakujejo povečan obseg prometa, predvsem proti slovenskim obmorskim krajem in Hrvaški. Na Darsu priporočajo voznikom, naj se na pot odpravijo ponoči ali v zelo zgodnjih jutranjih urah. Skozi vso turistično sezono se bodo vozniki na primorski avtocesti in vipavski hitri cesti med Vipavo in Selom soočali še z deli na cesti.

Delavci namreč nadaljujejo z obnovo viadukta Ravbarkomanda, promet je v dolžini dobrega kilometra urejen po polovici viadukta po dveh zoženih pasovih v vsako smer. Z deli bodo predvidoma končali do konca septembra. Na vipavski hitri cesti pa je promet med Vipavo in Selom urejen dvosmerno po polovici ceste, po enem pasu v vsako smer vožnje. Dars napoveduje, da bodo dela končana predvidoma avgusta.

Pravočasno na pot

Vodja službe za upravljanje s prometom in prometno varnostjo na Darsu Ulrich Zorin je na včerajšnji novinarski konferenci pozval voznike, naj redno spremljajo informacije na njihovi spletni strani promet.si, vozniki pa lahko dobijo potrebne informacije tudi prek drugih kanalov.

Voznikom svetuje, naj se na pot odpravijo pravočasno in naj upoštevajo termine, ko so avtoceste najbolj obremenjene, to je ob petkih popoldne, ob sobotah do poznega popoldneva, v nasprotno smer pa v nedeljo popoldne.

Največjo gostoto prometa pričakujejo na poteh proti turističnim krajem, pri čemer bosta verjetno močno obremenjena razcep Kozarje na ljubljanski obvoznici in razcep Malence.

Do zastojev na avtocesti prihaja tudi na odsekih, kjer rušijo cestninske postaje, to sta postaji Log na primorski avtocesti in Torovo na gorenjski avtocesti. Zorin poziva voznike, naj skozi delovne zapore vozijo s prilagojeno hitrostjo in ustrezno varnostno razdaljo.

Varnostna razdalja je pomemben dejavnik

Nataša Kovše z Darsa pa je opozorila na nujnost spoštovanja varnostne razdalje. Neustrezna varnostna razdalja je namreč drugi najpogostejši vzrok za prometne nesreče. Zato so na Darsu tudi pripravili preventivno akcijo Varnostna razdalja, s katero so začeli včeraj.

Če bi vsi na avtocesti upoštevali primerno varnostno razdaljo, bi se vozili udobno, je poudarila. Zaradi prekratke varnostne razdalje namreč ne nastajajo le prometne nesreče, ampak se vozniki tudi težko vključujejo v promet na avtocesto, otežujejo prepletanje in pravočasni izvoz z avtoceste ter prispevajo k t. i. fantomskim zastojem, je dodala.

Pri hitrosti 100 km/h naj bi varnostna razdalja znašala vsaj 54 metrov, pri hitrosti 130 km/h pa najmanj 72 metrov.


Komentar novinarja

Silva Križman

Velike selitve in veliki zastoji

Marsikdo je že med tednom napolnil kovčke in se danes (ali jutri) v prvem počitniškem valu odpravlja na oddih. Krajši ali daljši, skupni imenovalec velikih selitev pa bodo vse poletje tudi veliki zastoji na avtocestah. Vsaj na primorski avtocesti in na vipavski hitri cesti, ki je sicer nekoliko manj obremenjena s turističnim prometom. Analize kažejo, da je poleti najslabši čas za pot proti morju v petkovih popoldanskih urah in v soboto skoraj do poznega popoldneva, v nasprotno smer pa v nedeljo ...

Preberi več

Najbolj brano