Luka Dončić po nova priznanja

Luka Dončić je sezono sklenil na najboljši možni način. Z madridskim Realom je osvojil še španski naslov. Zdaj ga čaka košarkarski izziv čez lužo. Ponoči bo v Brooklynu nabor severnoameriške lige NBA, kjer bo zaigral v novi sezoni.

Luka Dončić kotira visoko pred nocojšnjim naborom lige NBA.  Foto: Fiba
Luka Dončić kotira visoko pred nocojšnjim naborom lige NBA.  Foto: Fiba

BROOKLYN > Bo Luka Dončić številka 1, 2, 3, 4 ali 5 nabora? Bo v ligi NBA ponovno združil moči z nekdanjim slovenskim selektorjem Igorjem Kokoškovom pri Phoenixu, ki bo izbiral prvi, se bo kot številka dve podal v Sacramento, kjer niti vleče sloviti Vlade Divac? Mu bo štafetno palico pri Dallasu v svoji predvidoma zadnji sezoni predal evropski košarkar, ki je pustil največji pečat čez lužo, Dirk Nowitzki, bi lahko pristal pri Greggu Popovichu v San Antoniu?

Vprašanj je veliko, scenarijev še več, špekulacij pa nešteto, pri čemer ni nujno, da bo v ekipi, ki ga bo izbrala, Dončić tudi dejansko zaigral. V NBA je veliko vezane trgovine, v katero so vključeni tudi izbranci na naboru. Zanj poznavalci pravijo, da bo eden najbolj nepredvidljivih v zadnjih letih, saj moštva nočejo razkriti svojih kart. Klobčič se bo na naboru bržkone začel razpletati, ko bo prvo potezo povlekel Phoenix.

Kako visoko?

Luka Dončić bo na naboru v Brooklynu, ki se bo začel v petek ob 1. uri, gotovo prekosil rojaka Boštjana Nachbarja, ki je bil leta 2005 izbran kot 15. po vrsti. Med evropskimi košarkarji drži primat Italijan Andrea Bargnani, ki je bil leta 2006 prvi izbranec nabora.

Papirnati favorit je 216 centimetrov DeAndre Ayton, ki se je košarkarsko šolal v Arizoni. Po svoje bi bil torej domač izbor, kar seveda ni zanemarljiv podatek. Še bolj privlačen pa je obet, da bi Ayton postal dominanten center, kot je bil svoj čas David Robinson, s katerim ga primerjajo zaradi izklesane postave. Visoko bi se lahko zavihtel še en center in Dončićev vrstnik Mohamed Bamba. Slovenski reprezentant zaradi svoje raznovrstnosti, razumevanja igre in navsezadnje zrelosti sodi najviše med branilci oziroma organizatorji igre, pri čemer lahko še precej popravi košarkarske elemente, v katerih ne prednjači.

Zadnje četrte tekme finala španske lige Dončić sicer ni odigral po standardih, na katere nas je navadil v letošnji sezoni, je pa nemara poskrbel za potezo dvoboja. V končnici dvoboja, v katerem se je Baskonia nevarno približala Realu, je ob izteku napada zadel trojko, kot jo zna samo on. Sezono, ki jo je začel z zlato reprezentančno medaljo na evropskem prvenstvu, je torej tudi končal v zmagovitem slogu in tako na stari celini osvojil dejansko vse moštvene in s kakšno izjemo tudi posamične lovorike.


Najbolj brano