Ko pripeljejo otroke v šolo ali vrtec, nimajo kje parkirati

Pred šolo in vrtcem v Dutovljah je premalo parkirišč. Stiska je najhujša zjutraj, ko starši ne najdejo prostega mesta za kratkotrajno parkiranje, da bi mlajše otroke pospremili do šole in vrtca. Ravnateljici obeh zavodov občini predlagata, naj zaposlenim parkirišče uredi na bližnjem zemljišču, ki je v občinski lasti.

Pri šoli in vrtcu v Dutovljah je 40 parkirnih mest, ki pa jih zasedejo 
že zaposleni. Starši, ki pripeljejo otroke, nimajo kje ustaviti. Foto: Helena Race
Pri šoli in vrtcu v Dutovljah je 40 parkirnih mest, ki pa jih zasedejo že zaposleni. Starši, ki pripeljejo otroke, nimajo kje ustaviti. Foto: Helena Race

DUTOVLJE > Na težave s parkiranjem pri šoli in vrtcu v Dutovljah - predvsem zjutraj, ko starši pripeljejo otroke - je na prejšnji seji sežanskega občinskega sveta opozorila Mateja Kodrič. Občina je nato za mnenji vprašala še ravnateljico Vrtca Sežana Radico Slavković in ravnateljico OŠ Dutovlje Mirando Novak, ki sta pritrdili, da je parkirnih mest res premalo. Rešitve pa za zdaj še niso našli.

Samo za zaposlene bi morali imeti 50 mest

Občina Sežana je že leta 2014 asfaltirala parkirišče na krožni poti pod vrtcem in tako poskrbela za 19 označenih mest. Trenutno imajo tako pred šolo in vrtcem 37 mest, še tri pa na šolskem dvorišču tik pred vhodom. Prav tam so marca izgubili nekaj parkirnega prostora, saj so po obisku požarne inšpekcije morali označiti intervencijske poti in parkirno mesto za invalide, kar je vzelo štiri parkirna mesta.

Parkirnih mest ni dovolj niti za vse, ki delajo v šoli in vrtcu.

To pomeni, da parkirnih mest ni dovolj niti za vse, ki delajo v šoli in vrtcu. “Na matični šoli v Dutovljah je zaposlenih 41 delavcev, poleg tega še tri delavke iz drugih zavodov dopolnjujejo obveznosti na naši šoli. V enoti vrtca je zaposlenih devet delavk. Samo za zaposlene potrebujemo približno 50 parkirnih mest dnevno,” sta pojasnili ravnateljici.

Predlagata začasno parkirišče na travniku

Največje težave s parkiranjem v Dutovljah nastanejo zjutraj, ko starši pripeljejo otroke. “Čeprav je na šoli večina vozačev, predvsem mlajše učence pogosto pripeljejo starši. Takrat pride velikokrat do hude krvi, ker so nekateri primorani ustaviti avto na mestu, kamor pripelje šolski avtobus. V času roditeljskih sestankov in šolskih prireditev pa nastane pravi kaos, ker enostavno ni kje parkirati,” sta razmere orisali ravnateljici.

Ker je občina lastnica dveh travnikov za vrtcem, velikih 5690 kvadratnih metrov, menita, da bi bilo tam mogoče urediti dodatno parkirišče. “Zavedamo se, da so sredstva proračuna omejena, zato bi bili zadovoljni z začasno ureditvijo, da bi teren le nasuli s tamponom, kar bi omogočilo, da bi zaposleni tam parkirali svoje avtomobile,” predlagata.

Na občini odgovarjajo, da zadeve še proučujejo in preverjajo, kaj je mogoče storiti.


Najbolj brano