Kaj čaka naše plaže?

Novinarji Primorskih novic smo tudi letos obiskali istrska obmorska kopališča in preverili, ali so urejena. In tudi letos smo ugotovili, da so jih na kopalno sezono dobro pripravili in uredili, kar so obljubili, še zlasti dotrajano ali poškodovano infrastrukturo. Izjema je le Metropolova plaža, ki ima, čeprav sredi pregovorno najbolj turistično razvitega Portoroža, še vedno luknje v betonski ploščadi in zarjavelo ograjo.

Če potegnemo črto, ugotovimo, da so naša kopališča prav spodobna in da na njih hoteli ali občine oziroma njihovi zavodi in javna podjetja ponujajo veliko ter si s ponudbo na področju gostinstva in rekvizitov za vodne športe prizadevajo zadostiti najrazličnejšim okusom in željam kopalcev. Ti si skoraj povsod lahko sposodijo tudi senčnik in ležalnik, celo udobnejšo (oblazinjeno) VIP različico, razprostrto najbliže šumečim valovom. Ponekod nudijo še masaže in kopanje v bazenu z morsko vodo, kar je nepogrešljivo, ko morje sluzi, cveti ali se v njem razpasejo meduze ... Na strunjanski plaži, s katero upravljajo Terme Krka, so na trasi nekdanje ceste uredili dodatne zelene površine in po koncu sezone se bodo lotili celovite obnove plaže ...

Prave razlike med kopališči se bodo pokazale čez kakšno leto. Ločila se bodo po tem, ali imajo skrbnega gospodarja ali ne.

Naše plaže se torej razlikujejo predvsem po zaračunavanju parkirnine oziroma uporabe sanitarij in tušev; brezplačno parkiranje omogočajo ob ankaranskem javnem kopališču (do tja vozi brezplačen avtobus) in za zdaj še v Žusterni, uporaba tušev in sanitarij pa je letos brezplačna v izolskem Simonovem zalivu in na Krkinem strunjanskem kopališču.

Prave razlike med kopališči se bodo pokazale čez kakšno leto. Ločila se bodo po tem, ali imajo skrbnega gospodarja ali ne, kajti vzdrževanje zavidljive ravni ponudbe stane, vsako preurejanje pa poleg finančnega vložka terja tudi skrbno načrtovanje. Prišlo bo do zaokrožitve in še večjega poenotenja ponudbe. Ko bodo Terme Krka predvidoma po koncu sezone kupile Salinero Resort, bodo bdele nad obema strunjanskima plažama. In če bo prišlo do združitve preostalih hotelov Bernardin in družbe Istrabenz turizem, bosta osrednja portoroška in bernardinska plaža še bolj podobni. Vprašanje je le, kako se bo obnesel nakup San Simon Resorta, ki ga snujeta Kapitalska družba in Modra zavarovalnica.


Preberite še


Najbolj brano