Preteklost, teorije in izračuni

Potem ko smo že dobili prva udeleženca osmine finala iz skupine A, bi lahko bile po današnjem drugem krogu razrešene tudi neznanke v skupini C. Največ pozornosti pa bo deležen večerni obračun skupine D med Argentino in Hrvaško, ki bo zaokrožil tekmovalni spored osmega dne svetovnega prvenstva v nogometu.

Francoski selektor Didier Deschamps ima po  finalu na zadnjem 
evropskem prvenstvu s Francozi visoke cilje tudi v Rusiji.   Foto: ALESSANDRO BIANCHI
Francoski selektor Didier Deschamps ima po finalu na zadnjem evropskem prvenstvu s Francozi visoke cilje tudi v Rusiji.  Foto: ALESSANDRO BIANCHI

Naši južni sosedje, ki radi vlečejo vzporednice z letom 1998, ko je hrvaška reprezentanca na svojem krstnem svetovnem prvenstvu (SP) s tretjim mestom dosegla nepresežen uspeh, so v Rusiji gotovo pomislili na razvoj dogodkov v Franciji. Tudi pred dvema desetletjema so zaključni turnir odprli z zmago (nad Jamajko), v predtekmovalni skupini pa je bila tudi Argentina, s katero so se soočili v 2. krogu in izgubili. Poraz je bil vse prej kot boleč. Potem ko so za konec skupinskega dela ugnali Japonce in osvojili drugo mesto, so se v osmini finala izognili bržkone močnejšim Angležem in se pomerili z Romuni. Vse ostalo je zgodovina, ki jih je pripeljala do opevanega brona.

Hrvaški spomini

Seveda si Hrvati želijo, da bi po daljšem času spet pustili vidnejši pečat na SP. Poglavitni cilj je povezan z uvrstitvijo v izločilne boje, želje pa segajo še precej više. Tudi primerjave z ognjenimi iz leta 1998 se vrstijo. Nekateri jih bodo videli tudi v ljudskem pristopu selektorja Zlatka Dalića, ki naj bi po vzoru slovitega Miroslava Blaževića skrbel za poenotenje vrst s posebnimi prijemi. Tik pred odhodom na SP leta 1998 je tedanji hrvaški selektor iz reprezentance odstranil najboljšega strelca prve hrvaške lige Igorja Cvitanovića.

Dalić je po uvodnem obračunu v Rusiji domov poslal napadalca Nikolo Kalinića. Razlogi so bili bržkone drugačni, učinek pa enak. Kalinić bojda na zmagoviti uvodni tekmi z Nigerijo ni želel stopiti na igrišče kot menjava, res pa je, da si je nogometaš Milana morda obetal vidnejšo vlogo. Nemara tudi uvrstitev v prvo enajsterico, kjer pa je selektor dal prednost Mariu Mandžukiću, Andreju Kramariću, pa tudi Anteju Rebiću. Izkazalo se je, da je imel prav, Kalinić pa pri 30 letih ni želel več biti v čakalnici, čeravno se zdi, da bi bila lahko korist v nadaljevanju obojestranska.

Sicer pa je hrvaški nabor kakovostnih oziroma preizkušenih nogometašev kar širok. Na priložnost s klopi so na prvi tekmi tako čakali Marcelo Brozović, Mateo Kovačić, Milan Badelj, Vedran Čorluka ... Eden izmed njih bo skoraj gotovo dobil priložnost na nocojšnji tekmi. Spremembe se obetajo tudi pri tekmecih iz Argentine, razlog pa je drugačen. Povezan je z neučinkovito predstavo in remijem na uvodni tekmi z Islandijo. Lionel Messi in druščina si zaradi pričakovanj množice navijačev v Rusiji in domovini ne morejo privoščiti preračunljivosti. Resda si tudi ob morebitnem vnovičnem remiju ne bi zaprli vrat osmine finala, a popotnica pred izločilnimi dvoboji bi bila vse prej kot dobra.

(Ne)zaželeni Francozi

Hkrati velja upoštevati, da se skupina D v osmini finala križa s skupino C, kjer najviše kotira Francija. Tudi izbranci Didierja Deschampsa za uvod kljub zmagi nad Avstralijo še zdaleč niso blesteli, a če se bo potrdila domneva, da na papirju najmočnejše reprezentance stopnjujejo formo skozi turnir, potem Francozi gotovo ne sodijo med zaželene tekmece v osmini finala. Z Danci bi si lahko napredovanje iz skupine C zagotovili že s sklepnim 3. krogom, ki bo na sporedu v torek.

Izračun je preprost, danes morajo zmagovalci 1. kroga spet vknjižiti poln izkupiček. Tekmeca se zdita po meri. Peru je bil na uvodnem dvoboju z Danci všečen, a hkrati nespreten in nesrečen. Tudi Avstralci bi si nemara zaslužili več kot minimalen poraz s Francozi, a tako pač je v nogometu, ki danes ponuja novo priložnost.


Najbolj brano