Slovenija s tožbo nad Hrvaško

Slovenija bo očitno vložila tožbo proti Hrvaški na Sodišču EU zaradi nespoštovanja arbitražne odločitve o meji. Jutri naj bi se premier Miro Cerar sestal z voditelji vseh parlamentarnih strank, vlada pa naj bi v četrtek sprejela odločitev o tožbi, ki naj bi jo v Luxembourg poslali nekje sredi julija.

Iztekajoči se mandat Cerarjeve vlade bodo zaznamovali neurejeni 
odnosi s Hrvaško.  Foto: STA
Iztekajoči se mandat Cerarjeve vlade bodo zaznamovali neurejeni odnosi s Hrvaško.  Foto: STA

LJUBLJANA, BRUSELJ > To je posledica včerajšnje odločitve Evropske komisije, da ne poda mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški v povezavi z izvajanjem arbitražne razsodbe. Včerajšnji dogodki niso bili nepričakovani, saj Evropska komisija v okviru 259. člena pogodbe o delovanju EU ni dolžna pripraviti mnenja. V preteklih osmih podobnih primerih je mnenje izdala le štirikrat. V postopku tožbe članice proti članici zaradi kršenja evropskega prava je morala Slovenija najprej obvestiti komisijo, kar je storila s pismom 16. marca, nato pa je imela komisija do včeraj čas, da se opredeli in morda odloči, ali bi primer morda prevzela sama.

Cerar: “Molk komisije me zelo skrbi”

Namesto tega je prek glavnega govorca komisije Margaritisa Schinasa sporočila le, da mnenja ne bo podala, Slovenijo in Hrvaško pa pozvala, naj poiščeta rešitev, pri tem pa jima bo še naprej pomagala.

Pahor: V Bruslju so zamudili pravi trenutek

Predsednik republike Borut Pahor je v odzivu na izjavo Evropske komisije, da ne bo podala mnenja v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški, poudaril, da je komisija zamudila priložnost, ko bi lahko politično in pravno okrepila prizadevanje za uveljavitev odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Kot je še poudaril predsednik republike, je spor glede meje z odločitvijo sodišča rešen, sicer Hrvaška ne bi bila članica Evropske unije, vsebina sporazuma pa ne bi bila del evropskega in mednarodnega prava. Zdaj je med državama samo še spor glede uveljavitve te odločitve.

Premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je izrazil razočaranje zaradi te politične odločitve komisije. “Molk Evropske komisije me zelo skrbi, na ta način komisija ne izvršuje svoje dolžnosti, saj je varuhinja pogodb. To je zelo nevaren precedens za prihodnost Evropske unije,” je menil Cerar.

Vlada je že ob sprožitvi postopka v marcu dobila mandat v DZ, da tudi kot vlada, ki opravlja zgolj tekoče posle, lahko vloži tožbo zoper Hrvaško pred Sodiščem Evropske unije. Cerar je še izrazil pričakovanje, da bo Sodišče EU to tožbo obravnavalo z vso resnostjo, ji tudi ugodilo in ugotovilo, da mora Hrvaška nemudoma implementirati arbitražno odločbo. “Po tem pa res ne vidim več manevrskega prostora za kakršnakoli pravna izmikanja,” je še dejal Cerar.

Tožba bo vložena julija

Zatrdil je, da bo tožba zagotovo vložena do sredine julija. Ob tem je poudaril, da bo vlada odločitev sprejela že v četrtek, za dejansko vložitev tožbe pa bo potem potrebnih še nekaj tednov, da pripravijo ustrezen prevod tožbe, ki so jo pripravili na zunanjem ministrstvu v sodelovanju tako z domačimi kot tujimi odvetniki in strokovnjaki. Koalicija je o tem enotna, v sredo pa bo sklical vodje vseh parlamentarnih strank, tudi tistih, ki so se uvrstile v nov sklic državnega zbora.

Cerar je še komentiral mnenje pravne službe Evropske komisije, ki je zaokrožilo v javnosti: “To pravno mnenje je v vseh točkah pozitivno za Slovenijo in v vseh elementih pritrjuje pravnim stališčem naše vlade.” Povedal je še, da si je slovenska evropska komisarka Violeta Bulc vztrajno prizadevala, da bi komisija sprejela ustrezno pravno mnenje, a je očitno prevladala politična argumentacija bolj vplivnih članov komisije. Predsednik vlade pa ni hotel komentirati navedb, da naj bi za tako stališče komisije poskrbeli člani iz družine Evropske ljudske stranke, v kateri je tudi hrvaška vladajoča stranka HDZ.

Stranke večinoma naklonjene tožbi

Zaskrbljenost nad sporočilom Evropske komisije so izrazili tudi v več parlamentarnih strankah. Tožbi Hrvaške pred Sodiščem EU pa so večinoma še vedno naklonjeni. Predsednik DZ, sicer poslanec SMC, Milan Brglez je poudaril, da odločitev komisije dokazuje “prevlado politike nad vladavino prava tudi na ravni EU”.

Z vložitvijo tožbe čim prej se strinja tudi Matjaž Han iz SD, saj da nove vlade prej kot septembra še ne bo. V Levici so bili po besedah Mateja T. Vatovca do tožbe kritični že pred časom, saj ocenjujejo, da ne bo prinesla pozitivnega premika, ampak prej dodatno zaostrovanje odnosov s Hrvaško. Matej Tonin iz NSi je menil, da stališče Evropske komisije spet dokazuje, “da nas je Hrvaška diplomatsko nadigrala”, v Stranki Alenke Bratušek pa so napovedali, da bodo počakali na napovedani sredin sestanek z Mirom Cerarjem.

Bolj zadovoljni s sporočilom komisije so v Zagrebu. Predsednik hrvaškega parlamenta Gordan Jandroković, ki velja za bližnjega sodelavca Andreja Plenkovića, je izjavil, da je odločitev Evropske komisije “zelo jasno sporočilo slovenski strani”, da je treba rešitev za vprašanje meje med državama iskati v dvostranskih pogajanjih.


Najbolj brano