Vandalizem v Škocjanskem zatoku

“Četudi smo bili mladi, tega nismo počeli. To je slika človeške etike oziroma neetike,” je bil po ogledu smetišča in grafitov, ki so čez vikend nastali v Škocjanskem zatoku, včeraj ogorčen Borut Mozetič, strokovni vodja tega naravnega rezervata.

Ostanki nočne zabave, ki so jih neznanci pustili minuli konec 
tedna. Foto: Alenka Penjak
Ostanki nočne zabave, ki so jih neznanci pustili minuli konec tedna. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Minuli konec tedna so si neznanci privoščili zabavo v Škocjanskem zatoku. Če bi za seboj počistili, ne bi pritegnili nikogaršnje pozornosti, tako pa so tam pustili grafite, smeti in še žimnico. Izkoristili so očem skrit vhod nasproti Supernove, pred časom preimenovane v Park City, kjer je ena od opazovalnic ptic in drugih živali, ki jim Škocjanski zatok predstavlja stalni ali začasni dom.

“Škocjanski zatok z njegovimi opazovalnicami vred redno čistimo. V preteklosti smo na tem delu, ki je najbližje trgovskim centrom, že zasledili grafite, tudi rabljene igle smo našli. Še v četrtek, ko sem delal na tistem območju, teh smeti tam ni bilo, grafiti in žimnica so prav tako novost. Ne vem, kaj bomo storili, da v prihodnje preprečimo podobne zgodbe, a nekaj zagotovo bomo,” se je po ogledu zamislil Borut Mozetič, strokovni vodja naravnega rezervata, žalosten, ker nekateri nimajo spoštovanja do enega od slovenskih naravnih biserov.

V preteklosti so že razmišljali, da bi ob tem vhodu v Škocjanski zatok postavili nadzorne kamere, po zadnjem dogodku pa razmišljajo o še ostrejših ukrepih.


Najbolj brano