V novi številki Primorskih novic preberite

Sedem policistov je danes spremljalo čistilno akcijo sredi Škofij, kjer so delavci komunalnega podjetja Marjetica Koper na tovornjake nalagali kramo, ki jo je kar 15 let na svojem dvorišču in deloma na občinski parceli kopičil krajanom dobro znani posebnež in zbiratelj Zdenko Šturman.

Sedem policistov je danes spremljalo čistilno  akcijo sredi Škofij. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Sedem policistov je danes spremljalo čistilno akcijo sredi Škofij. Foto: Tomaž Primožic/FPA

Iščejo se tehnični kadri

Nekatera podjetja na Primorskem le s težavo najdejo kadre, ki jih potrebujejo. Zagatam se lahko izognejo tako, da sveže sile pritegnejo že med šolanjem oziroma študijem, ob tem pa se lahko prijavijo na javni razpis za sofinanciranje kadrovskih štipendij delodajalcem.

Kdo bo vodil državni zbor?

Beseda, s katero bi tri dni pred ustanovno sejo novega državnega zbora najbolje opisali slovenski politični prostor, je zmeda. Do kolikšne mere se je morebitna nova koalicija že uskladila, naj bi se pokazalo pri glasovanju o predsedniku DZ. Kot je razumeti začasne vodje poslanskih skupin, dogovora o kandidatu še ni in ga morda tudi do petka ne bo.

Na prodajnih mestih po Sloveniji bo od jutri na voljo nova izdaja revije 7. val Intervjuji, ki je nastala v uredništvu Primorskih novic. Prinaša pogovore s petnajstimi sogovorniki, med njimi so predsednik republike Borut Pahor, nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić, portret enega najboljših nogometnih vratarjev na svetu Jana Oblaka, pogovor s kirurgom ostrega jezika Erikom Brecljem, intervju z zadnjim taboriščnikom iz Auschwitza Olegom Mandićem ...

Vandalizem v Škocjanskem zatoku

“Četudi smo bili mladi, tega nismo počeli. To je slika človeške etike oziroma neetike,” je bil po ogledu smetišča in grafitov, ki so čez vikend nastali v Škocjanskem zatoku, danes ogorčen Borut Mozetič, strokovni vodja tega naravnega rezervata.

Po portoroških plažah: tam, kjer so ležalniki, ni brisač

Če bi se radi kopali v družbi gostov iz petzvezdičnih hotelov, a nimate za ležalnik s senčnikom, lahko v kakšen presledek stlačite tudi svojo brisačo. Ali pa se namestite ob prehodno pot. To je letos - kot smo se o zmagi inšpektorjev nad hotelirji prepričali na terenu - prvič po dolgih letih dovoljeno tudi sredi Portoroža. Brisač na hotelskih plažah kljub temu nismo opazili.

Imenovanje vodje Ore se zapleta

Predlagana kandidatka za direktorico Območne razvojne agencije (Ora) Krasa in Brkinov Danijela Kos - kot kaže - jeseni ne bo zasedla tega mesta. Potem ko sta občinska sveta v Komnu in Sežani že dala zeleno luč za njeno imenovanje, so ji v četrtek hrpeljsko-kozinski svetniki prižgali rdečo.

Stavbo šolskih sester želijo rešiti pred propadom

Ni več veliko Tomajcev, ki bi se še spominjali šolskih sester, ki so 50 let vodile šolo za deklice in gospodinjske tečaje za dekleta. Stavbo šolskih sester ob cerkvi svetega Petra in Pavla, ki je v lasti zadruge Vinakras, želijo zdaj domačini s pomočjo občine preurediti. O možnosti vsebin, s katerimi bi propadajočemu objektu vrnili življenje, so spregovorili na sobotni okrogli mizi.

Več kot 3000 Ajdovcev glasovalo v okviru projekta Moja pobuda

Na četrtkovem predčasnem in nedeljskem glasovanju v okviru participativnega proračuna v ajdovski občini je glas oddalo več kot 3000 občanov oziroma skoraj 20 odstotkov občanov, ki so dopolnili 15 let. Na seznamu je bilo 56 pobud, po neuradnih podatkih so jih izbrali 27.

Najlepša čipka prihaja s Cola

Na nedeljsko državno tekmovanje v klekljanju se je s poprejšnjih šolskih uvrstilo 141 mladih tekmovalcev. Kakovost so potrdili z doslej najvišjim številom osvojenih priznanj Ivanke Ferjančič. Najlepšo čipko je ponovno sklekljala Mojca Škvarč s Cola.

Obsodili tri Srbe, ki so pred mesecem dni čez mejo prepeljali pet Turkov

Do začetka oktobra bosta o svojem dejanju v koprskem zaporu razmišljala 63 in 49-letna Srba, tri mesece dlje pa njun 24-letni rojak. Trojica je 10. maja po makadamski poti pripeljala v Slovenijo pet Turkov in po prijetju ostala brez 3000 evrov zaslužka.


Najbolj brano