Policisti so varovali delavce Marjetice

Sedem policistov je včeraj spremljalo čistilno akcijo sredi Škofij, kjer so delavci komunalnega podjetja Marjetica Koper na tovornjake nalagali kramo, ki jo je kar 15 let na svojem dvorišču in deloma na občinski parceli kopičil krajanom dobro znani posebnež in zbiratelj Zdenko Šturman.

Čistilno akcijo sredi Škofij je včeraj na prošnjo koprske občine 
spremljalo sedem policistov, ki so skrbeli za varnost delavcev 
Marjetice. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Čistilno akcijo sredi Škofij je včeraj na prošnjo koprske občine spremljalo sedem policistov, ki so skrbeli za varnost delavcev Marjetice. Foto: Tomaž Primožic/FPA

ŠKOFIJE > Zaradi logistike ob čistilni akciji je bil delno oviran promet skozi naselje. Še najbolj so si oddahnili bližnji sosedje in drugi krajani Škofij, saj predsednik tamkajšnje KS Edmond Gašpar spomni, da so že leta opozarjali na težave, a vselej naleteli na neodzivnost odgovornih služb.

Smeti tudi do dva metra visoko

“Zadovoljni smo. Res je bil čas, da so uspeli najti rešitev. Že pred leti smo pisali različnim inšpekcijam in prosili za ukrepanje, a je nazadnje krajan celo poskušal uveljavljati pravico do priposestvovanja na občinskem zemljišču, ki ga je vsaj deset let nezakonito zasedal,” pravi Gašpar.

Po njegovih besedah so vsakovrstni odpadki segali več kot dva metra visoko, zaradi nalaganja na vseh površinah pa na tem območju ni bilo moč zgraditi niti kanalizacijskega priključka, ker Šturman ni želel umakniti svoje šare. Neprijetne posledice njegovega kopičenja različnih odpadkov so na svoji koži občutili tudi bližnji sosedje. Zaradi oviranja dostopa do njihovih hiš in njegovega agresivnega vedenja so v preteklosti morali na pomoč poklicati celo policijo.

Začele so se zbirati in hraniti podgane

Anita Leskovec iz koprske policijske uprave sicer pravi, da včeraj policisti na terenu niso imeli težav, pod prošnjo za asistenco pa so se podpisali na koprski občini, ker so želeli poskrbeti za varnost delavcev Marjetice, ki so tam opravljali izvršbo. Občinski inšpektorat je namreč pred enim letom uvedel postopek zaradi nedovoljenega kopičenja komunalnih odpadkov na zasebni površini in zemljišču v lasti občine.

“Prav na ta račun smo prejeli tudi več pritožb krajanov in vodstva KS. Odpadke je bilo nujno odstraniti tudi iz higienskih razlogov, saj so se na tem območju začele zbirati in hraniti podgane,” še pojasnjujejo v občini.

Šturman se je na odločbo občinskega inšpektorata pritožil, vendar sta tako upravno kot vrhovno sodišče pritrdila prvostopenjski odločbi. Po pravnomočnosti in izvršljivosti odločbe je zato občina na podlagi sklepa o dovolitvi izvršbe začela s postopkom odstranitve komunalnih odpadkov in nalogo zaupala svojemu komunalnemu podjetju Marjetica. Tam nam je direktor Jani Bačič povedal, da je lastnik nekaj stvari sam umaknil že med vikendom, delavci pa so že od jutra druge smeti nalagali na kamion in zaradi obsežnosti zasebne deponije opravili kar nekaj voženj v zbirni center.

Za komentar smo sicer prosili tudi Šturmana, ki pa nam je namenil le nekaj vulgarnih stavkov in pogovor z nami prekinil.


Najbolj brano