Koristne in hkrati pogubne naprave

Prihodnji teden se pričnejo počitnice. Otroci se jih že veselijo. Oddahnili si bodo tudi starši, saj bo manj šolskih in izvenšolskih obveznosti ter strogih urnikov.

So pa mnogi starši že v skrbeh, kam z naraščajem, da bo na varnem, pod primernim nadzorom in ne vse dni za računalnikom ali ob pametnem telefonu. Da ne bi počel, kar je lahko nevarno in zanj neprimerno. Vse več je obvestil o najstniških žrtvah spletnih zlorab. Starši vedo tudi, da dolgo ždenje pred temi napravami škodi celostnemu zdravju. Zdravniki že zaznavajo, da so zaradi teh navad otroci vse manj zdravi. Stroka svari, da je pomemben tudi zgled staršev. A ti odgovarjajo, da sami niso odvisni od telefonov in tablic, je pa to vse bolj njihov potomec. Niti sami ne vedo več, kaj storiti, da bi ga pregovorili, naj gre raje kolesarit, brcat žogo ... Otroci tega nočejo več početi, saj to ni več v modi. Dandanes si pomemben, če imaš sodoben telefon in si priljubljen na družbenih omrežjih. Zato v tem vse več mladih kar tekmuje in šteje prejete všečke. Kar lahko privede tudi do neprimernih, nevarnih objav “selfijev”.

Tek, skakanje in druge igre so za mnoge mlade zastarela zabava. Odraščajo v čustvene invalide, odvisne od všečkov.

Starši vedo, da so te naprave toliko kot koristne tudi škodljive. A ne želijo si, da bi bil njihov otrok manjvreden že zato, ker ima slabši model telefona kot njegovi prijatelji. Zato otroku kupujejo vedno novejše in zmogljivejše modele.

Ždenje otrok pred ekrani mora biti nadzorovano, omejeno na dve uri na dan, svetujejo strokovnjaki. Otroka je treba spodbujati k fizični aktivnosti, pritegniti v družinsko delo, se z njim veliko pogovarjati, ukvarjati. Kar postaja dandanes vse bolj sicer koristna teorija. Delavnik staršev je namreč vse daljši. V šoli je v podaljšanem bivanju otrok še pod nadzorom. Varstvo pri praviloma starejših sorodnikih ima že več pasti. Mladež je spretnejša z internetom na pametnih telefonih, kar vse teže ali sploh ne obvladajo none, nonoti, tete ...

Mladež je vse bolj odvisna od teh naprav. Ni čudno, da mladi med hojo po cesti buljijo v ekrane in ne zaznavajo okolice. Da se družijo tako, da vsak bulji v svoj telefon. Pogovarjati se skoraj ne znajo več. Tek, skakanje in podobne igre so za mnoge mlade zastarela zabava. Odraščajo v čustvene invalide z vse slabšo samopodobo, odvisno od všečkov na spletu. Kar škodi in vse bolj slabša duševno in telesno zdravje.


Preberite še


Najbolj brano