Iračanu, ki je tihotapil šest Irancev, je koprska sodnica odredila pripor

Koprska preiskovalna sodnica je pred dnevi odredila pripor za Iračana, ki so ga bistriški policisti zasačili med tihotapljenjem šestih državljanov Irana, od katerih sta se dva skrivala v prtljažniku.

 Foto: STA
Foto: STA

ILIRSKA BISTRICA > Patrulja Policijske postaje Ilirska Bistrica je minuli torek, 12. julija, ob 20.27 zaustavila siv VW touran, nemške registracije, ki je pripeljal iz smeri Zabič.

Kot so ugotovili, je za volanom sedel državljan Iraka, ki je prosilec za mednarodno zaščito v Nemčiji z nemškim potnim listom za tujce, v vozilu pa je prevažal šest državljanov Irana, štiri v potovalnem delu, v prtljažniku pa še dva, ki sta bila brez osebnih dokumentov.

Voznika in štirje Iranci, ki so posedovali potne liste, niso imeli odtisnjenih vstopnih žigov Slovenije, niso izpolnjevali pogojev za vstop ali prebivanje v Sloveniji in so državno mejo iz Hrvaške v Slovenijo prestopili na nedovoljen način.

Kot so sporočili iz Policijske uprave Koper, so se v postopek vključili koprski kriminalisti, saj je obstajal utemeljen sum, da je voznik izvršil kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, s prevozom dveh oseb v prtljažniku pa je ogrožal njuno zdravje in življenje.

“Ugotovljeno je bilo, da so bili ilegalni prebežniki pretihotapljeni do Slovenije po tako imenovani balkanski poti preko BiH in Hrvaške ter da so si s tem storilci pridobili protipravno premoženjsko korist v skupnem znesku najmanj 12.000 evrov,” so še pojasnili v PU Koper.

Državljani Irana so vsi zaprosili za mednarodno zaščito in so bili odpeljani v Azilni dom, Iračanu pa so takoj odvzeli prostost in ga v četrtek s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje na koprsko sodišče. Preiskovalna sodnica je po zaslišanju zanj odredila pripor.


Najbolj brano