Spretni, hitri in natančni

Društvo za ohranitev starih običajev Trillek je konec tedna pripravilo tradicionalno Colsko nedeljo. Športno, kulturno in zabavno dogajanje je bilo v znamenju tekmovanja v gozdarskih spretnostih. Med 17 sodelujočimi so bili člani državne ekipe, ki se bo avgusta udeležila svetovnega prvenstva gozdnih delavcev na Norveškem, med njimi tudi aktualni evropski prvak Robert Čuk.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

COL > Tradicionalna Colska nedelja je svojo prvo izvedbo doživela že leta 1989 in ostaja prireditev z najdaljšo tradicijo na Ajdovskem. V Društvu Trillek vanjo povežejo etnološko, kulturno, športno in družabno vsebino. “V prvi vrsti pa poskušamo združiti in predstaviti domače ustvarjalce, ponudnike, društva,” je ob 28. izvedbi v imenu organizatorjev povedal Sandi Škvarč.

Enodnevna prireditev je že pred leti prerasla v večdnevno. Letošnja se je pričela s četrtkovo monokomedijo Wsmica pr Meri z Laro Štefančič v glavni vlogi. V petek so se v malem nogometu pomerila domača društva, zvečer pa so v zadružnem domu odmevali disco zvoki. Včeraj so organizatorji vabili na pohod Med skale, bore in spomine, glasbeni oder pa je zasedla rock skupina Hornets.

Nedeljsko dogajanje ponuja zabavno druženje s Kraškim kvintetom in Sebastjanom Fabčičem, delavnico izdelovanja dreves in ponudbo domačih izdelkov. V ospredju pa je tekmovanje v gozdarskih spretnostih. Društvo Trillek ga je pripravilo v sodelovanju z večkratnim državnim in aktualnim evropskim prvakom v gozdarskih spretnostih Robertom Čukom iz Podkraja, pri izvedbi so sodelovali tudi domači gozdni delavci in predstavniki srednje gozdarske in lesarske šole iz Postojne.

17 tekmovalcev se je pomerilo v menjavi verige in obračanju letve, kombiniranem in preciznem rezu ter v simulaciji podiranja drevesa. Motorne žage so v rokah spretno sukali profesionalni gozdni delavci in dijaki srednje šole. Med njimi tudi dijakinja tretjega letnika programa gozdarski tehnik Ines Frančeškin.

Tekmovanje je tudi trening za tekmovalce, ki se v začetku avgusta odpravljajo na svetovno prvenstvo gozdnih delavcev na Norveško. V odpravi bosta ob tričlanski seniorski ekipi, kjer se bo za prva mesta potegoval tudi Čuk, še mladinec in članica. “Manjka nam še malo treninga, a verjamem, da smo lahko z malo športne sreče tudi v svetovnem vrhu. Žal je pri nas priložnosti za tekmovanja malo, zato se udeležujemo tekem v tujini,” je povedal Čuk.


Najbolj brano