Kulturni dvom v Kulturnem domu

Geslo nove sezone Slovenskega stalnega gledališča Trst je: Kulturni dvom. Besedna igra se nanaša tako na Kulturni dom, v katerem domuje gledališče in ga bodo v prihodnjih mesecih obnovili kakor tudi na dvom, ki bi moral biti sestavni del vsakega kulturnega načrtovanja in razmišljanja.

Dosedanji umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča Trst Igor Pison (desno) je  ključ 
gledališča in  kartico za kopirni stroj izročil nasledniku  Danijelu Malalanu. Foto: Damjan Balbi
Dosedanji umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča Trst Igor Pison (desno) je ključ gledališča in kartico za kopirni stroj izročil nasledniku Danijelu Malalanu. Foto: Damjan Balbi

TRST > “V novi sezoni ne bomo prenavljali samo fizičnih prostorov, ampak tudi svoje možgane,” je na včerajšnji razgrnitvi repertoarja, ki ga je zasnoval, dejal dosedanji umetniški vodja Igor Pison. “Dvom je nekaj aktivnega in pozitivnega, daje nam pogum, da se poglobimo v določene teme, je priložnost, da premislimo svoje delovanje.”

Ob koncu dinamične predstavitve je Pison izročil ključ gledališča - in kartico za kopirni stroj - Danijelu Malalanu; tržaški igralec in režiser bo njegovo delo nadaljeval do konca leta, medtem naj bi, predvidoma jeseni, upravni svet SSG objavil razpis za novega umetniškega vodjo. Obema sta veliko nadaljnjih uspehov zaželeli predsednica upravnega sveta Breda Pahor in občinska odbornica za gledališča Serena Tonel.

Igor Pison

umetniški koordinator

“V novi sezoni ne bomo prenavljali samo fizičnih prostorov, ampak tudi svoje možgane.”

Od grozljivke Idila do Ivana Cankarja

Sezona 2018/19 se bo začela že 21. septembra, ko bo na odru velike dvorane zaživel “emblem dvomečega intelektualca”, Shakespearov Hamlet. Klasiko svetovne dramaturgije, pred uprizoritvijo katere pa je strah odveč, saj je drama genialna, bo režiral Matjaž Farič, ki je že večkrat sodeloval s Slovenskim stalnim gledališčem; na primer pri postavitvi SosičeveGrozljive lepote.

Do 14. aprila prihodnjega leta, ko bo na sporedu zadnja gostujoča predstava, Hitchock poljske dramatičarke Agnieszke Jakimiak v režiji Weronike Szczawinska in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča, se bodo zvrstile številne domače produkcije in gostovanja. Na primer zbadljiva komedija Videz vara Thomasa Bernharda, s katero se bo v tržaški teater vrnil režiser Dušan Mlakarja. Pison je predstavo označil za biserček sezone. Dialog med bratoma, polnem humorja in sarkazma, bosta odigrala Ivo Ban in Vladimir Jurc.

Nagrada Primorskega dnevnika Barufa

Mednarodna koprodukcija Barufe v režiji Vita Tauferja je zmagovalka nagrade Primorski dnevnik 2018. Goldonijeva komedija, ki je združila vsa primorska gledališča - Slovensko stalno gledališče Trst, SNG Nova Gorica, Gledališče Koper in teater INK iz Pulja - je prepričala tako goriško kot tržaško občinstvo, ki ji je prisodilo najvišjo srednjo oceno, kar 9,4! Podobnega mnenja je bila tudi komisija novinarjev in sodelavcev Primorskega dnevnika, ki je prav Barufe izbrala za umetniški presežek iztekajoče se sezone. V utemeljitvi nagrade je izpostavila večjezičnost priredbe Predraga Lucića in številnih, ki so sodelovali pri njenem sočnem prevodu. “Glasna, živahna, mestoma surova predstava je pod spretno režijsko roko Vita Tauferja z odličnimi igralskimi kreacijami in prepričljivo kolektivno igro ustvarila pravo Istro v malem in poklon večkulturnosti našega prostora. Predvsem pa gledalce učinkovito soočila s pristnim življenjem malega človeka in neukrotljivostjo življenja,” so med drugim zapisali.

Januarja prihodnje leto bo na sporedu nova domača postavitev Cankarjevega Kralja na Betajnovi, močen dramski tekst, ki je tudi danes aktualen. Režijo je Pison zaupal Tomažu Gorkiču, znanemu režiserju filmskih srhljivk, tudi Idile, dobitnice vesne za najboljši celovečerec na Festivalu slovenskega filma v Portorožu leta 2015.

Med domačimi produkcijami bo tudi muzikal Jasona Roberta Browna Zadnjih pet let, ki ga bo režirala mlada goriška ustvarjalka Jasmin Kovic, v njem pa bosta zapela in zaigrala Patrizia Jurinčič in Danijel Malalan. Režiserka je priznala, da ji režija muzikala za dva igralca predstavlja poseben izziv, saj gre za žanr, do katerega je najbolj skeptična. V isti sapi je priznala, da smo pač skeptični do tistega, česar ne poznamo dovolj dobro.

Bero domačih produkcij zaključujejo Goldbergove variacije, svetopisemska zgodba madžarskega ustvarjalca Georgea Taborija, ki ga Pison še posebej ceni. V osnovnem abonmaju bo ob omenjenih predstavah tudi Galeb Antona Pavloviča Čehova, produkcija novogoriškega teatra v režiji Paola Magellia.

Od plesa do opere in muzikala

Abonmajska ponudba predvideva tudi letos dva izbirna dramsko-glasbeno-plesna programa, večernega in popoldanskega. Marsikateri dogodek bo omogočil finančni prispevek dežele Furlanije Julijske krajine, drugi bodo nastali v sodelovanju z Glasbeno matico, združenjem Ert in Artisti Associati. Izpostaviti velja plesno predstavo Smrt v Benetkah priznane koreografinje Valentine Turcu in gostovanje SNG Opera Ljubljana z opero Ksenija tržaškega skladatelja Viktorja Parme in slovito Orfovo cantato Carmina burana.

V SSG bodo prvič gostili sardinsko gledališče s predstavo Macbettu (po motivih Shakespearovega Macbetha, nagrada ubu za najboljšo italijansko predstavo leta), produkcijska hiša Prospot pa se vrača v Trst z novim muzikalom: po uspešnici Mamma mia bo tokrat na vrsti Briljantina.

Organizatorka iz tržaškega teatra Valentina Repini je predstavila zunajabonmajske dogodke in napovedala, da bodo tako otroške produkcije kot ponudbo za goriške abonente predstavili na dodatnih tiskovnih konferencah. Goriška sezona se bo vsekakor začela v mestnem gledališču Verdi 25. oktobra, ko bo nastopil sloviti in priljubljeni zbor Perpetuum Jazzile. In čeprav bo sezono zaznamoval “kulturni dvom”, se po njenih besedah ta razblini, ko beseda nanese na abonmaje: prijatelje teatra je povabila, naj jih vpišejo do 31. julija, saj bodo tako uveljavili poletni popust.

Gledališče bo tudi letos poskrbelo za brezplačni avtobusni prevoz abonentov na popoldanske predstave, vse predstave pa bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi.


Najbolj brano