Začne in konča se pri slabi plači

Medicinska sestra, običajno s srednjo izobrazbo - dokler ta kader še obstaja - je prvi stik bolnika z zdravljenjem in zdravstvenim sistemom. Tudi eden zadnjih ob odhodu iz ambulante in bolnišnice. Ima pomembno vlogo, kar pa se ne pozna ne pri plači ne na ugledu.

Njen obseg dela je veliko širši in pogosto napornejši od zdravnikovega, a prejme krepko nižjo plačo; od trikrat do skoraj desetkrat nižjo. Za kader v modrem in modro-belem velja splošno prepričanje, da je samoumeven in mora molče delati. Ponekod zelo veliko, ne glede na mezde, ki jih prejemajo. V bolnišnicah garajo v turnusih, ponoči, ob vikendih. Skrbijo za nego in oskrbo bolnikov - od razdeljevanja zdravil in merjenja telesne temperature do umivanja ter oskrbe polpokretnih in nepokretnih. Ne povsod in vselej, a te delavke pogosto izgorevajo, zato je v tem poklicu vse več bolniških staležev, tudi dolgotrajnejših, in vse več dela za polovični delavnik. In nezadovoljstva, saj se - kot povsod drugod - vse začne in konča pri plači.

Za kader v modrem velja prepričanje, da je samoumeven in mora molče delati. Ponekod zelo veliko, ne glede na mezde, ki jih prejema.

Celo v teh vrstah prihaja v marsikateri bolnišnici do delitve na diplomirane z “boljšim” delom in na srednje, ki so deklice za vse ... Niže kot je katera na hierarhični lestvici, bolj mora garati in slabša je plača. Zato se nenehno ozirajo za boljšimi službami, kjer je manj obremenitev in predvsem višja plača. Bežijo v zdravstvene domove in v tujino.

So se pa, vsaj na primorskem obmejnem območju, nekatere že pred časom opekle. Ko so jih, denimo, pred leti množično vabili v bolnišnico nad Trstom, je bil pobeg iz izolske bolnišnice občuten. A že čez dve, tri leta so jih v Trstu odslovili, saj so si vzgojili lasten kader in tudi reorganizirali delo. Pristale so na cesti. K sreči ne za dolgo, saj pri nas potrebe po tem kadru ne usihajo. S Štajerske in Koroške pa še vedno bežijo na delo v Avstrijo, kjer so plače še veliko boljše kot v Italiji.

Sistem je pred leti zaradi potreb po širšem znanju vpeljal diplomirane medicinske sestre. Priliv tega kadra je velik, vse nočejo delati v bolnišnicah in izumili so referenčne ambulante. Žal tam ta kader povečini izvaja le anketiranje in administrativno, vendar solidno plačano delo. Kar je le samo sebi namen. Bolje bi bilo, da bi jih poslali med bolnike. A spet gre za denar, saj jim pripada boljša, precej višja plača.


Preberite še


Najbolj brano