Poklon vinu vitezov

Grajsko dvorišče in park Devinskega gradu bodo jutri in v soboto zasedli vinarji z obeh strani meje, gostinci in drugi razstavljalci. Društvo vinogradnikov s Krasa bo namreč na Devinskem gradu pripravilo že dvanajsta prireditev Vitovska in morje, ki vsako leto privablja številne ljubitelje vina od blizu in daleč.

Prireditev Vitovska in morje na Devinski grad vsako leto privablja več ljubiteljev vina.
Prireditev Vitovska in morje na Devinski grad vsako leto privablja več ljubiteljev vina. 

Dogodek, ki združuje degustacije (tudi vodene), posvete, lokalno kulinariko in še veliko več, je namenjen najslavnejši avtohtoni kraški beli vinski sorti - vitovski. Ta je, kot poudarjajo v Društvu vinogradnikov s Krasa, “simbol našega okolja, saj je lokalna sorta, ki je najbrž nastala z naravnim križanjem malvazije in glere, ki sta, in to ni naključje, edini ostali dve avtohtoni beli sorti”.

Tudi letos bodo na festivalu veliko pozornosti namenili začetnemu posvetu, ki bo jutri ob 15. uri v konferenčni dvorani Devinskega gradu. Naslov jutrišnjega posveta je Kras in vitovska, zgodovina in tradicija za razumevanje sedanjosti in napovedovanje prihodnosti. Na posvetu bodo sodelovali: Matej Skerlj, predsednik Društva vinogradnikov s Krasa, Daniele Cernilli, vinsko-kulinarični novinar, Davide Rampello, profesor na milanski Politehniki, Fulvio Colombo, raziskovalec in zgodovinar, in Sabina Passamonti z Univerze v Trstu.

Ob 18. uri sledi uradno odprtje prireditve, pol ure kasneje pa bodo lahko obiskovalci prisluhnili predavanju prof. Sabine Passamonti na temo Kdaj vino dobrodelno vpliva na zdravje. Dogodek prireja Univerza v Trstu, vstop je prost. Tako jutri kot v soboto je ob 19. uri na programu prva vodena degustacija, ob 20.30 pa še druga. Degustacija bo na voljo samo ob lepem vremenu, sporočajo organizatorji. Vstopnina na festival sicer znaša 35 evrov.

Zaradi velikega zanimanja se je Društvo vinogradnikov s Krasa odločilo, da poskrbi za prevoz iz Trsta na kraj dogajanja. Brezplačen avtobus bo odpeljal s Trga Oberdan tako v petek kot v soboto, in sicer ob 17.30 in ob 18.45. Iz Devina pa se bo vračal v Trst ob 21.15 in ob 22.15. Zaradi velikega povpraševanja je treba prevoz obvezno rezervirati na e-naslov carsobuskras@gmail.com.


Najbolj brano