“Pokopal nas je posel v Kuvajtu”

Koprsko podjetje Harpha Sea je pristalo v stečaju. “Hudo mi je, saj je za nami 25 let dela. V najboljših časih, ko so posli cveteli, smo zaposlovali približno 30 ljudi,” pravi ustanovitelj podjetja Aljoša Žerjal.

Aljoša Žerjal Foto: Nataša Hlaj
Aljoša Žerjal Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Dolgovi - teh se je nabralo za pol milijona evrov - so povsem potopili podjetje. “Zajetnih 300.000 evrov je izpuhtelo s poslom v Kuvajtu, ki se ni izšel po naših pričakovanjih tudi zaradi neizpolnjenih obveznosti italijanskega partnerja. Dobro smo se opekli. Ta projekt mi je pojedel ogromno živcev in denarja. Ker smo zaradi tega izgubili kar pol leta, nismo mogli sprejeti drugih poslovnih izzivov in smo padli v finančno luknjo. Potem se je začel polom, ker smo morali delati samo še za odplačevanje bank,” z grenkobo priznava Aljoša Žerjal.

Pravi, da bo stečajna upraviteljica pregledala dokumentacijo in izpeljala postopke. “Nekaj sem dolžan tudi zaposlenim, premoženja pa nimam,” dodaja. Večina delavcev se je uspela prezaposliti, pet oziroma šest jih je v podjetju ostalo do konca in se bodo morali zdaj prijaviti na zavodu za zaposlovanje, nekaj pa jih je prevzel Tomi Brulc iz podjetja Sirio, ki je na nedavni dražbi kupil tudi delovni plovili Harpha Sea.

Z Žerjalom sta sodelovala že v preteklosti in bosta združila moči tudi v prihodnje, saj v Siriu za potrebe rednega posodabljanja pomorskih kart in publikacij opravljajo meritve morskih globin, Žerjal pa ima mednarodno licenco za tovrstne hidrografske meritve.


Najbolj brano