Z barko od Sv. Katarine do Debelega rtiča

Ankaranske plaže, urejene in divje, imajo svoje zveste, tudi nekoliko posebne obiskovalce. S pričetkom poletne sezone se večje spremembe obetajo na Sv. Katarini, dobrodošla pa je novica o turistični barki, ki bo povezovala kopališča.

Obala Sv. Katarina ima poseben čar, ki ga cenijo resda redki 
obiskovalci. Foto: Alenka Penjak
Obala Sv. Katarina ima poseben čar, ki ga cenijo resda redki obiskovalci. Foto: Alenka Penjak

ANKARAN > Barka Splendid bo letos poskusila izpeljati, kar barki Žejna lani ni uspelo. Ankaranska občina je v dogovoru z državo razširila namembnost pristanišč na Sv. Katarini in v Valdoltri. Doslej je namreč veljalo, da so se lahko barke zgolj privezovale, poslej smejo v ankaranskih mandračih tudi pristajati. Glede na to, da so uspeli urediti tudi začasne plovne kanale, bo smela barka Splendid v lasti Andrea Radoloviča pluti med Sv. Katarino, Adrio, Valdoltro, Gradisom in Debelim rtičem ter nazaj. Za krajane in obiskovalce Ankarana bo ob koncih tedna vožnja z njo brezplačna.

Brezplačen bo tudi turistični avtobus, ki bo od 23. junija do 2. septembra vozil od hrvatinskega križišča do Lazareta, zapeljal pa bo tudi v osrednji del naselja Ankaran ter ustavljal na postajališčih pri šoli, na Regentovi 6 do 10 in pred Domom družbenih dejavnosti. Avtobus bo od ponedeljka do četrtka vozil med 7.40 in 23. uro, od petka do nedelje pa do 1. ure.

Za oba poletna projekta, brezplačen avtobus in barko, s katerima naj bi postopoma, a bistveno zmanjšali število avtomobilov na ankaranskih parkiriščih in zelenicah, je občina odštela skoraj 55.000 evrov.

Mulj ima svoj šarm

Sprehod po ankaranskih plažah se, ne glede na njen (ne)ugled, mora začeti na prav posebni Sv. Katarini. Tam sedaj cvetijo robide, ki poleti obilno rodijo, tam je moč nabrati suho morsko travo in jo posipati po njivah, tam je mivka, idealna za sprehode, igro ali blatne obloge, s katerimi si kopalci namažejo telo.

Občina še vedno vzdržuje pot skozi gosto rastje, ki nas pripelje do naravne znamenitosti slanega travnika Sv. Nikolaja, a pozor - hoja po njegovih poteh ni varna, na kar opozarja tudi tabla.

Gospa, ki je dovolila, da jo zmotimo, nam je povedala, da ima Sv. Katarino rada zato, ker je na njej mir. Res, le malokateri domačin obišče ta košček slovenske obale. Kdor pa ga, v njem ugleda prav poseben šarm.

V pričakovanju poletne sezone bo Sv. Katarina letos bolje urejena kot lansko leto. Luknje, ki so nastale na makadamskem parkirišču, bodo zapolnili z gramozom, za kamnito hišico, katere odprtine so polišpali, bo stal občinski režijski obrat, kot del novih objektov, namenjen nogometašem, bodo tam tudi javne sanitarije.

Plačljivo na Debelem rtiču

Pozabljivce velja opozoriti, da je parkiranje v središču Ankarana plačljivo, na kar bodo opozarjali tako reditelji kot redarji. Plačljiva je tudi uporaba parkirišča v Adrii Ankaran in po novem tudi na gramozu Zdravilišča in letovišča Rdečega križa na Debelem rtiču.

Komur je še lani uspelo z avtomobilom zapeljati med bližnje trte, letos tega ne bo mogel izpeljati, saj so lastniki prehod onemogočili z verigo. Obiskovalcem preostane le brezplačno parkiranje pri Sv. Jerneju ali uporaba avtobusa in barke.

Podaljšali so skalomet

Prireditvena sezona se bo v Ankaranu pričela 23. junija in takrat naj bi duri odprli tudi vsi občinski režijski obrati; poleg Valdoltre in Študenta bodo ti še na Sv. Katarini, Sv. Jerneju in malem rtiču. Na plažo Sv. Jernej bodo kmalu prispeli tudi komunalni delavci ter se lotili čiščenja, obljubljajo odgovorni.

Izpod Valdoltre, kjer je osrednja mestna plaža, je že vse pripravljeno na dolgo, vroče poletje. Tam so novi koši za ločevanje odpadkov in pasje iztrebke, razširjene tribune in podaljšan skalomet.

Trenutno je za vse, ki jih zanima nabiranje poletnih izkušenj, odprt občinski razpis, s katerim iščejo več ljudi za delo v gostinstvu v času poletne sezone, in sicer polnoletne natakarje z izkušnjami, kuharske pomočnike in kuharja z izkušnjami.


Najbolj brano