Jesenska poezija, spomladanska realnost

Nogometaši Jadrana Dekanov so v sezoni 2017/18 pokazali dva povsem različna obraza. Potem ko so bili v prvem delu - takrat še pod vodstvom Alena Ščulca- najprijetnejše presenečenje druge SNL, so spomladi padli na realna tla. Od 13 tekem so jih kar enajst izgubili, a kljub črni seriji je bila jesenska bera točk dovolj za obstanek.

Dekanski nogometaši so v minuli sezoni pokazali dva povsem 
različna obraza: zmagovitega v jesenski polsezoni in poraznega v 
spomladanski. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Dekanski nogometaši so v minuli sezoni pokazali dva povsem različna obraza: zmagovitega v jesenski polsezoni in poraznega v spomladanski. Foto: Zdravko Primožič/FPA

DEKANI > Če bi nekdo pred začetkom sezone Dekančanom po prvih 17 tekmah napovedal mesto med prvimi petimi ekipami, bi mu težko verjeli. A pesjanom je to dolgo uspevalo, vse dokler jih je vodil Alen Šćulac, ki je bil jeseni uradno pomočnik trenerja. Nekdanji nogometaš Kopra, Mure in Olimpije je iz ekipe očitno znal izvleči nekaj več. “Po prvem delu sezone sta nas zapustila napadalec Luka Vekić in trener Alen Šćulac. Vsi smo se zavedali, kaj pomeni Alen za ekipo, a ker ima v trenerskem poslu višje cilje, se je odločil za prvoligaško Krško. Iz ekipe je res znal izvleči 100 odstotkov. To se je pokazalo v drugem delu sezone, ko res nismo bili pravi. Dejstvo je, da je bil učinek jesenskega dela sezone nerealen. Imeli smo tudi veliko športne sreče, ki nas je spomladi povsem zapustila,” je o turbulentni sezoni Jadrana Dekanov spregovoril predsednik kluba Patrik Piciga.

Želeli so si miren drugi del

Ogrodje ekipe, ki je lani napredovala iz tretje v drugo ligo, je ostalo skupaj. V zimskem premoru je odšel zgolj Luka Vekić. So pa Dekančani ostali brez še enega pomembnega delčka v mozaiku, v zadnjih letih nepogrešljivega Gregorja Šćulca. Zaradi hujše poškodbe se je v ekipo vrnil šele pred koncem sezone in je zaigral zgolj proti sežanski ekipi. “Njegova odsotnost se je poznala. Ne nazadnje je šlo za enega najboljših strelcev naše ekipe.

Strelci

10 - Luka Stepančič 10, 6 - Gregor Ščulac, 5 - Luka Vekić, Marko Krivičić, 3 - Tomaž Rodica, 2 - Jan Palčič, Aleks Petrovčič, 1 - Janik Kalem Mihalič, Matej Pirjevec, Žan Podgoršek, Jurij Požrl, Matjaž Babič.

Ob tem, da smo izgubili tudi Vekića, je bilo jasno, da bo v napadu teže. Računali smo na hitrejšo Gregorjevo vrnitev, a se žal ni izšlo. Dogovarjali smo se tudi s Patrikom Bordonom, a je ta pot nadaljeval pri Ankaranu,” je še dodal Piciga in se vrnil k cilju pred začetkom sezone: “Pred sezono smo si želeli obstanka. Biti med prvimi ekipami je bilo nekaj zares sanjskega. Vemo, kakšen proračun imajo vodilni drugoligaši, tudi oba primorska drugoligaša Brda in Tabor imata vsaj dvakrat več denarja kot mi. Zato smo po odličnem prvem delu želeli zgolj mirno pripeljati sezono do konca z nespremenjeno ekipo in brez dodatnih finančnih vložkov.”

Želijo zagnane igralce

Osrednji cilj so izpolnili, a korenite spremembe za naslednjo sezono so neizbežne. Prav zato uprava kluba išče novega trenerja. Neuspela poskusa v drugem delu z Nevijem Finkštom in Petrom Kocjančičem, ki sta skupaj zbrala pičli dve zmagi, sta že mimo. Trenerjev kljub vsemu ne krivijo. “Pogovarjamo se, o imenih ne želim govoriti. Vse bo znano v naslednjih dveh tednih. Lahko povem, da bo vajeti v svoje roke najverjetneje prevzel Primorec, ki pozna ekipo in tukajšnje delo. Poleg tega sestavljamo tudi igralski mozaik, cilj pa je pripeljati mlade, zagnane fante, ki si želijo nogometa. Brez osmih, devetih novih nogometašev v drugi SNL nimamo kaj iskati. Tako Finkšt kot Kocjančič ostajata del nogometnih Dekanov,” je zaključil Piciga.


Najbolj brano