V Clevelandu za SDS 75 odstotkov glasov

Državna volilna komisija (DVK) je včeraj glasovom z volišč v Sloveniji prištela še glasove z diplomatsko-konzularnih predstavništev. Tudi med Slovenci, ki živijo v tujini, največ zaupanja uživa SDS; v Clevelandu je zanjo glasovalo kar 75 odstotkov volilcev. Glasovi iz tujine tokrat ne spreminjajo izidov volitev, njihovo štetje pa je zadnji korak, preden DVK razglasi uradni izid volitev.

Ko bodo izidi volitev uradni, bo predsednik republike sklical prvo 
sejo novega državnega zbora. Prvi obrisi koalicije se bodo pokazali 
ob volitvah novega predsednika parlamenta. Foto: STA
Ko bodo izidi volitev uradni, bo predsednik republike sklical prvo sejo novega državnega zbora. Prvi obrisi koalicije se bodo pokazali ob volitvah novega predsednika parlamenta. Foto: STA

LJUBLJANA > Na diplomatsko-konzularnih predstavništvih je veljavno glasovnico oddalo 2473 volilcev.

Razpoloženje po svetu

V Clevelandu v ZDA je za SDS glasovalo 75 odstotkov vseh volilcev, v Buenos Airesu v Argentini pa 53 odstotkov. Skoraj 42 odstotkov volivcev v argentinskem glavnem mestu je svoj glas namenilo stranki NSi. Tudi stranki SD je šlo ponekod v tujini precej bolje kot doma. V Sarajevu je SD prepričala 28 odstotkov volilcev, v Beogradu pa 14 odstotkov. Za SMC je glasovalo 20 odstotkov volivcev v Bruslju.

Karl Erjavec

predsednik DeSUS

“Vodstvo je odločilo, da naj zaupnico preverim na izvršnem odboru in svetu stranke.”

Danes bodo znani še izidi glasovanja po pošti iz tujine in s tem tudi končni, sicer še neuradni izidi volitev. Izidi iz tujine na tokratnih volitvah niso tako odločilnega pomena, kot so bili na prejšnjih, ko je nanje nestrpno čakala stranka SLS, ki ji je za uvrstitev v parlament manjkalo le nekaj glasov.

Glasovanje o predsedniku DZ bo prvi lakmusov papir

Ko bo DVK predsedniku republike predala poročilo o končnem izidu volitev, bo ta sklical ustanovno sejo državnega zbora. Seja bo 22. ali 23 junija in takrat bodo novi poslanci že glasovali o novem predsedniku DZ. To glasovanje bo prvi pokazatelj, kakšna bi lahko bila nova koalicija.

Marjan Šarec se je v minulih dneh sestajal s predsedniki strank z izjemo SDS z namenom, da bi okrog sebe zbral koalicijsko večino. To so mu včeraj očitali v Zboru za republiko. Menijo, da Šarec “prehiteva” mimo zmagovalne SDS. To je po njihovem “nenavadno in sprto s povolilnimi postopki v demokratičnih državah.” Šarcu očitajo, da vnaša v politični prostor novo polarizacijo, ki tepta večinsko voljo volilcev. Šarec se je odzval s tvitom. Zapisal je, da ni izrekel prepovedi podelitve mandata zmagovalcu volitev: “Kdo sem, da bi imel to pravico? Tudi nimam vpliva, da bi drugim strankam prepovedal pogovore.”

Janez Janša je prejšnji teden povedal, da se bo začel uradno pogovarjati, ko mu bo predsednik republike podeli mandat, tega, s kom se zdaj pogovarja neuradno, pa njegova stranka ne bo sporočala javnosti.

Karlu Erjavcu se maje stol

Po volitvah ni pestro le pri sestavljanju koalicij, ampak tudi znotraj strank. Včeraj je iz Desusua prišla vest, da bosta izvršni odbor in svet stranke v petek odločala o ponujenem odstopu Karla Erjavca.

Upokojenska stranka je na volitvah prepolovila število poslanskih mest; v novem sklicu bo imela le pet poslancev, med njimi pa ne bo predsednika stranke Erjavca, ki je po volitvah priznal, da je to zanj osebni poraz. Po zaupnico gre na željo vodstva stranke.

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je konec prejšnjega tedna ocenil, da je bila predvolilna koalicija z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem napaka. Odgovornost zanjo je pripisal tudi Erjavcu. Dejal je, da bi na Erjavčevem mestu ponudil odstop.


Najbolj brano