Telefon vrača preteklost

Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju je naredila še en korak v približevanju prve svetovne vojne in njene sporočilnosti mlajšim generacijam. V kratkem bo izdala prvo različico aplikacije za pametne telefone Walk of Peace - Kobarid med 1. svetovno vojno, s katero bo možno doživeti preteklost, naneseno na trenutni pogled skozi telefon. Izdelali so jo v okviru evropskega projekta Networld.

S pomočjo telefona je možno videti, kakšne so bile določene 
lokacije med prvo svetovno vojno.
S pomočjo telefona je možno videti, kakšne so bile določene lokacije med prvo svetovno vojno.  

KOBARID > Aplikacija omogoča ogledovanje večpredstavnostnih vsebin, kot so stare fotografije, 3D modeli, zvočni in video posnetki s tehnologijo obogatene resničnosti. Na ta način lahko uporabnik “skozi” pametni telefon vidi na primer stare fotografije z lokacij, kjer so bile pred sto in več leti izvorno posnete.

13 partnerjev iz devetih držav sodeluje v projektu Networld.

Zgodovina kot kulisa v prostoru

Kot pravita predstavnik fundacije Leon Četrtič in oblikovalec Matic Leban, je uporaba aplikacije enostavna in ne zahteva predznanj. Uporabnik bo na zaslonu skozi kamero lahko sledil označenim petnajstim točkam v kobariški okolici, na katerih so na ogled razne vsebine. Za orientacijo je na voljo tudi priročen zemljevid. Na točki, kjer je mogoč ogled določene vsebine, se na zaslonu pojavi slika, ki uporabniku pomaga usmeriti telefon v pravo smer. S pomočjo računalniškega vida se stare fotografije in druge vsebine kot kolaž zlepijo s sliko kamere in se izrisujejo v živo na zaslonu. Tako si lahko uporabnik ogleda vsebine, kot bi bile kulise v prostoru. Ena izmed točk vsebuje tudi virtualno 3D maketo doline in okoliških gora z vrisano Potjo miru in znamenitosti.

Kobariški trg danes in pred sto leti

Snovalci aplikacije izpostavljajo večplastne rekonstrukcije fotografij kobariškega trga med vojno, stari Napoleonov most čez Sočo in arhivski videoposnetek odprtja italijanske kostnice, ki pa sodi v čas pred drugo svetovno vojno.

Takoj pri roki

Aplikacija bo brezplačno na voljo v trgovinah App Store (iOS) in Google Play (Android) v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku.

“Aplikacijo smo razvili z željo, da bi v spoznavanje Kobarida kot pomembnega zgodovinskega kraja in v razmišljanje o vojni in miru pritegnili čim več mladih. Kot inovativen pripomoček bo koristila tudi vodnikom, ki vodijo različne skupine, seveda pa bo brezplačno dostopna vsem obiskovalcem Kobarida. Fotografije prikazujejo življenje vojakov v času soške fronte. Izjema je film o obisku Mussolinija iz leta 1938 ob odprtju italijanske kostnice,“ pojasnjuje Četrtič

Oblikovalec Leban pravi, da se je ideja za aplikacijo porodila že leta 2011, vendar je trajalo kar nekaj časa, da je prišlo do realizacije. “Med tem sem področje skrbno spremljal, tudi koncept smo izpopolnili. Vesel sem, da je fundacija Poti miru v Posočju zaupala v idejo in omogočila izvedbo. Zdi se mi pomembno, da ljudje uporabljajo sodobne načine komuniciranja tudi za ohranjanje stika s preteklostjo, sicer bo zgodovina vedno bolj odmaknjena.” Poudarja, da je bil v oblikovalskem pogledu projekt svojevrsten izziv, saj se področje obogatene resničnosti še razvija. “Tu je veliko eksperimentiranja,“ nakazuje.

Leon Četrtič

Poti miru

“Aplikacijo smo razvili z željo, da bi v spoznavanje Kobarida kot pomembnega zgodovinskega kraja in v razmišljanje o vojni in miru pritegnili čim več mladih.”

Fundacija in avtorji načrtujejo, da bi na tej isti platformi s tovrstnim vsebinami opremili tudi druge lokacije in muzeje na prostem vzdolž Poti miru od Alp do Jadrana.


Najbolj brano