Obetavna Argova veslačica gre oktobra v Buenos Aires

Četrto mesto v cilju je običajno najbolj nehvaležna športna uvrstitev, toda za mlado veslačico izolskega VK Argo Ilario Macchi je četrto mesto na nedavnem mladinskem evropskem prvenstvu v Franciji predstavljalo kar dvojni velik uspeh. In ne le zanjo, tudi za celotno slovensko veslanje.

Illaria Macchi  Foto: Vid Ponikvar / Sportida
Illaria Macchi  Foto: Vid Ponikvar / Sportida

KOPER > Poleg doslej najbolj prestižne uvrstitve v karieri je namreč najstnici z Markovca četrto mesto med enojci prineslo tudi vozovnico za nastop na mladinskih olimpijskih igrah, ki bodo jeseni v argentinskem Buenos Airesu. Sicer je bil osnovni cilj nastopa Ilarie na mladinskem evropskem prvenstvu v vetrovnem francoskem Granolinesu uvrstitev v finale enojcev, na koncu pa je bila tudi kolajna na dosegu roke.

Zmaga v predtekmovanju

“Pred odhodom na prvenstvo sem se želela uvrstiti v A finale, kar bi mi zagotovilo izpolnitev norme za letošnje mladinske olimpijske igre v Buenos Airesu. Potem pa sem v Franciji že v predtekmovanju zmagala, samozavest je takoj narasla in začela sem si postavljati višje cilje. V polfinalu sem nato dosegla skupno tretji najboljši čas in tedaj sem začela verjeti, da lahko pridem tudi do medalje. Toda žal mi je potem v finalu malce zmanjkalo moči, za tretjim mestom sem zaostala za dobro dolžino čolna,” je pojasnila Ilaria Macchi.

Komaj 17-letna veslačica VK Argo je do lani še nastopala med mlajšimi mladinkami, nato je začela tekmovati med mladinkami. Letos se je preizkusila tudi med članicami in sicer v dvojcu z malce starejšo klubsko tovarišico Nino Kostanjšek. Čeprav se v čolnu kar dobro ujemata, gre Ilarii za zdaj odlično med enojci odlično.

“V VK Argo smo zadovoljni in ponosni. Po Karin Čokelj je sedaj Ilaria Macchi druga tekmovalka, ki se je uvrstila na mladinske olimpijske igre. Čeprav je šele prvo leto mladinka, smo na njen dosežek v klubu potihem računali. Gre namreč za talentirano veslačico, ki se s svojo izjemno odločnostjo lahko enakovredno kosa s telesno močnejšimi in starejšimi tekmovalkami. Dobro vesla v vseh razmerah, saj se zelo dobro posveti hitrosti čolna, kar ni enostavno. Je vztrajna in kar se dogovorimo, na tekmi tudi naredi, pa čeprav je na največjih tekmovanjih to zelo težko izvedljivo,” je povedal njen trener Iztok Butinar.

Začetek po očetovi poškodbi

Butinar ima sicer del zaslug, da je Ilaria sploh začela veslati. “Pred leti je oče staknil poškodbo in poleti nismo šli nikamor na dopust. A, da ne bi preveč lenarili in se dolgočasili, se je oče spomnil na prijatelja, trenerja v izolskem veslaškem klubu. Obiskali smo šolo veslanja, za šport sem se takoj navdušila in komaj sem čakala, da grem lahko na treninge,” je o svojem prvem stiku z veslanjem povedala Ilaria.

Sicer olimpijske igre mladih niso njen edini cilj v preostalem delu sezone. Sredi junija jo čaka prestižna mednarodna regata na Bledu, sledilo pa bo svetovno mladinsko prvenstvo, ki ga bodo avgusta gostile češke Račice. Podobno velja za njene klubske kolege. Argov članski trio v sestavi Rajko Hrvat, Marko Bolha in Nina Kostanjšek namreč že konec meseca potuje v katalonsko Tarragono na sredozemske igre.


Najbolj brano