Do posojila po ovinkih in s provizijo?

Približno sto policistov in kriminalistov ljubljanske policijske uprave je včeraj opravljalo več kot 20 preiskav, bili so tudi v več bančnih poslovalnicah na območju Ljubljane, Gorenjske, pa tudi v Istri. V Novi Ljubljanski banki so včeraj potrdili, da so bili kriminalisti v treh njihovih poslovalnicah, med drugim tudi v Kopru. Da so kriminalisti potrkali na njihova vrata, so potrdili tudi v Delavski hranilnici in Hranilnici Lon.

Ljubljanski kriminalisti so bili včeraj tudi v koprski poslovalnici  
NLB. Foto: Sijan Pretnar
Ljubljanski kriminalisti so bili včeraj tudi v koprski poslovalnici NLB. Foto: Sijan Pretnar

LJUBLJANA, KOPER > Že zgodaj dopoldne je zakrožila informacija, da številni kriminalisti opravljajo hišne preiskave na naslovih več bančnih poslovalnic v več slovenskih mestih. Policijski vozili sta bili že zgodaj dopoldne tudi pred koprsko poslovalnico NLB. Civilno vozilo ljubljanske registracije pa je bilo pred poslovalnico še več ur kasneje.

Na ljubljanski policijski upravi so potrdili, da so njihovi kriminalisti opravljali več kot 20 hišnih in osebnih preiskav na območju njihove, kranjske in koprske policijske uprave. “V dosedanji preiskavi je bilo ugotovljeno, da je več povezanih osumljencev urejalo kredite osebam, ki so bili sicer kreditno nesposobni,” so pojasnili na ljubljanski policijski upravi. Odredbe za preiskave je izdal preiskovalni sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča. Opravljali so jih pri pravnih in fizičnih osebah. Pri preiskavah je sodelovalo približno sto kriminalistov in policistov.

850.000 evrov naj bi znašala protipravna premoženjska korist, ki so jo pridobili osumljeni.

Pridržali pet osumljenih

Kriminalisti in policisti so zbirali obvestila in dokaze, s katerimi bodo lahko utemeljili sume več korupcijskih kaznivih dejanj oziroma nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril, policijske aktivnosti pa so bile usmerjene tudi v zaseg protipravno pridobljene premoženjske koristi, je pojasnila Maja Ciperle Adlešič z ljubljanske policijske uprave.

Včeraj so pridržali pet osumljenih, skupno pa naj bi bilo v delovanje združbe vpletenih 35 osumljenih, vsi so slovenski državljani, so popoldne še sporočili z ljubljanske policijske uprave. Pet osumljenih bodo odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, predkazenski postopek pa usmerja specializirano tožilstvo.

35 osumljenih naj bi po podatkih policije zagrešilo vsaj 31 kaznivih dejanj. Vsi so slovenski državljani.

Osumljeni naj bi storili vsaj 31 kaznivih dejanj in po trenutnih informacijah pridobili najmanj 850.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Kriminalisti so preiskavo začeli v letu 2017, ko so dobili prijavo fizične osebe in oškodovane banke.

Banka zaznala nenavadno poslovanje

“Pred nekaj meseci je bila prav NLB tista, ki je zaznala nenavadno poslovanje pri nekaterih strankah in zadevo predala policiji,” je potrdila Mojca Strojan iz NLB in dodala, da njihova banka s policijo še naprej sodeluje. Uspešen zaključek preiskave je tudi v interesu banke, je še poudarila. Potrdila je še, da je preiskava potekala tudi v poslovalnici v Kopru ter še na dveh lokacijah NLB v Ljubljani. Po informacijah, ki so doslej znane banki, policija preiskuje sume kaznivih dejanj, ki naj bi jih kriminalna združba izvajala na škodo NLB d.d. in tudi nekaterih drugih bank.

Da so preiskave potekale tudi v njihovih poslovalnicah, so za medije potrdili tudi v Delavski hranilnici in Hranilnici Lon. Po neuradnih informacijah pa naj bi bili kriminalisti včeraj še v nekaterih drugih bankah, denimo, v poslovalnicah Sparkasse in Unicredit. V Abanki in Addiko so informacije o hišnih preiskavah včeraj že zanikali.

Po neuradnih informacijah naj bi bili med pridržanimi tudi bančni uslužbenci in organizatorji sumljivih poslov. Kreditno nesposobnim strankam naj bi po poročanju Financ urejali posojila s ponarejanjem dokumentacije, posojila (v nižjih zneskih, do 15.000 evrov) naj bi dobili pri več bankah, celo na isti dan. Bančni uslužbenci naj bi v zameno dobili provizije.


Najbolj brano