Zime goltajo naložbe

Stroški za zimsko čiščenje cest so v občini Idrija znova dosegli milijon evrov. Z nedavno prerazporeditvijo sredstev so za plačilo računov vzdrževanja javnih poti zagotovili dodatnih 165.000 evrov. Ne dovolj.

Stroški za zimsko čiščenje cest so v občini Idrija znova dosegli 
milijon evrov. Foto: Saša Dragoš
Stroški za zimsko čiščenje cest so v občini Idrija znova dosegli milijon evrov. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “Sreča v nesreči je, da je v minuli zimi izdatno snežilo le nad 500 metri višine in smo imeli v Idriji in Spodnji Idriji z zimskim čiščenjem ulic nižje stroške,” je prerazporeditev sredstev pospremil župan Bojan Sever. Kljub tej sreči je občina doslej za zimsko vzdrževanje plačala približno 600.000 evrov, le nekaj manj pa jih bo še morala. To ni rekordni strošek, saj je zima leta 2013 občino stala skoraj 1,3 milijona evrov. Tedaj je Idrija, skupaj s podobno prizadetimi občinami, zadnjič poskušala nadpovprečno drago zimo uveljaviti kot naravno nesrečo in pridobiti nekaj pomoči za plačilo nujnih nalog, ki jih je odnesla zima. Država je bila jasna, da gre za naravno nesrečo le v primeru, ko so ogrožena življenja.

“V minuli zimi sta bili najbolj prizadeti občini Idrija in Kočevje. A slednja ima srečo, da ima precej manj cest, kot mi,” je Sever dal vedeti, da se je z zimskim goltanjem denarja sprijaznil. Komunala s podizvajalci v občini pluži 446 kilometrov cest, 310 kilometrov pa jih posipa.

Bojan Sever

župan

“V minuli zimi sta bili najbolj prizadeti občini Idrija in Kočevje.”

Plačila računov z zamudo kopičijo izgubo tudi Komunali. Občina namreč vedno znova upa na milo zimo in zato stroške zanjo planira nizko. Sicer pa milijon evrov pomeni skoraj toliko, kot ga občina namenu vsej športni in kulturni dejavnosti. Oziroma pomeni več, kot ga daje celotnemu socialnemu varstvu, zdravstvu in naložbam v šolstvu. Pri tem pa energetsko sanacijo šole in zdravstvenega doma, izgradnjo kulturne dvorane in še kakšno nujno naložbo prelaga že več kot desetletje.


Komentar novinarja

Saša Dragoš

Po nepotrebnem o zimi

Nič novega ni, da Občino Idrija - in slabo tretjino v državi njej podobnih - poleti boli glava zaradi neporavnanih računov po zimskem čiščenju cest. Letošnji glavobol je še posebno hud, ker je imel sneg mlade in je Idriji iz proračuna odnesel milijon evrov. Desetino običajno uresničenega proračuna! To občane zanima toliko, kot pozabljeni sneg. Države pa sploh nič. Pa bi jih moralo - bolj državo kot občane. Letošnji glavobol je še posebno hud, ker je imel sneg mlade in je Idriji odnesel ...

Preberi več

Najbolj brano