Lahko začnejo z novim razvojem

Prisilna poravnava podjetja Bia Separations je postala pravnomočna. Eno najuspešnejših svetovnih visokotehnoloških podjetij na področju razvoja materialov za čiščenje biofarmacevtskih zdravil bo zdaj lahko začelo z novim razvojem in ustvarjanjem še višje dodane vrednosti.

V podjetju Bia Separations se bodo lahko zdaj na polno posvetili 
razvoju. Foto: Leo Caharija
V podjetju Bia Separations se bodo lahko zdaj na polno posvetili razvoju. Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > “Veseli smo, da smo tudi uradno dočakali konec postopka, ki nas je omejeval pri razvoju in poslovanju. Ves čas smo trdili, da so naši argumenti za prisilno poravnavo najboljši za upnike, partnerje, kupce in tudi za zaposlene. Postopek je bil dolg in je terjal veliko aktivnosti ter časa. Zdaj pa se bomo lahko ponovno osredotočali le na lastni razvoj in preboj na področju znanosti,” je sklep sodišča o pravnomočni potrditvi prisilne poravnave komentiral prokurist Matej Penca.

Upniki Bia Separations so sicer prejšnji mesec izglasovali prisilno poravnavo, ki jo je potrdilo tudi Okrožno sodišče v Novi Gorici. Poleg tega je uspelo podjetje pridobiti tudi nove investitorje, ki so vplačali za 925.000 evrov vložkov.

4,5 milijona evrovprihodkov je podjetje Bia Separations ustvarilo v letu 2017.

V podjetju so lažje zadihali

Postopek prisilne poravnave zoper družbo se je začel že avgusta 2016. Avstrijski upnik Bia Separations GmbH, ki je tudi 75-odstotni lastnik ajdovskega podjetja, je nasprotoval prisilni poravnavi in se je v postopku večkrat pritožil, saj je ves čas navijal za stečaj. Po ugotovitvah vodilnih predstavnikov slovenskega podjetja zato, da bi v stečajnem postopku poceni prišel do tehnologije ajdovskega podjetja in vse skupaj preselil v Avstrijo.

Prav dolg avstrijskega upnika do ajdovskega podjetja je bil po besedah Aleša Štrancarja, direktorja ajdovskega podjetja za separacijske tehnologije, tudi razlog, da se je visokotehnološko podjetje, ki večino svojih prihodkov ustvari na globalnem konkurenčnem trgu, znašlo v težavah.

Prihajajo tuji raziskovalci

V letu 2017 je podjetje Bia Separations ustvarilo 4,5 milijona evrov prihodkov, kar je za 14 odstotkov več od načrtov finančnega prestrukturiranja. Čisti dobiček je s 625.335 evri načrtovanega presegel za sedemnajstkrat. Podjetje je finančno stabilno, redno izplačuje plače in poravnava obveznosti do dobaviteljev.

Sicer pa bo podjetje v kratkem organiziralo že osmi simpozij in poletno šolo. Tudi letos se je bodo udeležili priznani raziskovalci in razvojniki iz mednarodnih podjetij in inštitutov, ki se ukvarjajo z razvijanjem procesov na monolitni tehnologiji, s proizvodnjo biomolekul in modernih tehnik za ločevanje zaželenih od nezaželenih snovi.

Več kot 20 tujih znanstvenikov se bo od 15. do 20. junija v Portorožu srečalo s slovenskimi doktorji znanosti in mladimi raziskovalci. Izmenjali si bodo mnenja, primere dobrih praks in novosti na področju razvoja in uporabe monolitov ali inteligentnih filtrov za čiščenje in ločevanje makromolekul za potrebe farmacevtskih in drugih biotehnoloških podjetij.


Najbolj brano