Gledališče vsepovsod - od jame do solin

Primorski poletni festival bo letošnji, jubilejni zastor pod sloganom Praznujemo razgrnil v četrtek v Trebčah, potem pa vse do 8. julija s številnimi predstavami, koncerti in drugimi dogodki povezoval vse istrske občine, zaživel v Miljah, postavil gledališče na trge, plaže in muzejske prostore ter spet prinesel tudi festivalsko produkcijo.

25. Primorski poletni festival se bo v četrtek s predstavo Trio 
Gašperja Tiča začel v Trebčah. Foto: Jaka Varmuž
25. Primorski poletni festival se bo v četrtek s predstavo Trio Gašperja Tiča začel v Trebčah. Foto: Jaka Varmuž

PRIMORSKA > Primorski poletni festival (PPF) se je rodil pred 26 leti v želji, da bi v slikovita in s kulturno dediščino bogata slovenska obmorska mesta pripeljal gledališče in ga postavil v prostor. Začeli so strastno, predano pa tudi ambiciozno, saj so že v prvi sezoni občinstvo povabili na 35 predstav ter pripravili dve lastni produkciji. “Takrat smo popolnoma presegli vsa pričakovanja, ki smo jih imeli,” se je na srečanju z novinarji pred dnevi spominjala Neva Zajc, ena od ustanoviteljic festivala in predsednica Društva Primorski poletni festival.

Festival je v četrt stoletja občinstvu prinesel več kot 1000 različnih dogodkov, doživel vrhunce in tudi težka obdobja, a kljub vsemu vztrajal in obstal. Zadnjih pet let deluje pod okriljem Gledališča Koper, že tri leta pa pri organizaciji sodeluje gledališče iz Milj.

Za 25 let štiri praznovanja

Festival so tokrat podprle vse štiri istrske občine, organizatorji pa bodo zato pripravili “praznovanja” oziroma slovesne otvoritve v Kopru, Ankaranu, Izoli in Portorožu. Na koprskem Titovem trgu 26. junija pričakujejo skupino Il Posto Danza Verticale, ki v svojih predstavah združuje ples, arhitekturo in glasbo, običajno pa jih uprizarja na velikih (vertikalnih) javnih površinah ter tako dramaturgijo performansa povezujejo z dramaturgijo prostora. Tokrat bodo uprizorili različico predstave Full Wall, ki jo je navdihnila osebnost Koprčana Santoria Santoria. Dan pozneje, 27. junija, v portoroški Avditorij prihaja muzikal Vročica sobotne noči s festivalskimi znanci, Mestnim gledališčem iz Brna, ki je lani na Primorskem poletnem festivalu navdušilo z muzikalom Jesus Christ Superstar. Eno največjih uspešnic Primorskega festivala, monokomedijo Bužec on, bušca jaz pa bo Saša Pavček 1. julija odigrala na plaži v Valdoltri, 6. julija pa še na izolskem Manziolijevem trgu.

Tokratni, jubilejni program, ponuja različne sklope. Festivalske zvezde prinašajo največje uspešnice Primorskega poletnega festivala in Gledališča Koper, med katerimi so tudi otvoritvena predstava TrioGašperja Tiča, Bužec on, bušca jaz in Barufe. ki jih bodo 1. julija uprizorili v izolskem parku Arrigoni.Vsklopu Luči velemesta je svoje mesto našla tudi festivalska premiera, je pojasnila direktorica Gledališča Koper, Katja Pegan.

Kraljica mati - festivalska premiera

S predstavo Kraljica mati, ki nastaja v sodelovanju koprskega gledališča in Gledališča Ptuj, na PPF prihaja režiser Damir Zlatar Frey. V igri o moči in prilaščanju, zavračanju in sovraštvu izpod peresa italijanskega dramatika Manila Santanellija in v prevodu Gašperja Maleja bosta nastopila Nataša Barbara Gračner in Aleš Valič. Predstavo bodo odigrali na vrtu koprskega Pokrajinskega muzeja, premiera pa bo 19. junija. V sklopu Gledališče pa se bodo zvrstila gostovanja gledališč iz Slovenije, Italije, Banja Luke, Zadra in Novega Sada. 17. junija bo Gledališče Anton Podbevšek teater v koprskem teatru uprizorilo tekst Slavoja ŽižkaTrojno življenje Antigone, novosadski gledališčniki 3. julija prihajajo v Koper z Grobnico za Borisa DavidovićaDanila Kiša, na vrtu koprske italijanske skupnosti, ki je eden od soorganizatorjev festivala, pa bo 2. julija v prepletu igre, opere in plesa v režiji Ide Kuniaki zaživela čisto posebna Carmen.

Po napovedih Neve Zajc bo izjemno doživetje tudi uprizoritev Slovenskega stalnega gledališča Trst Lepi dnevi v Aranjuezu, v kateri blestita Nataša Barbara Gračner in Ivo Ban. “Poletni pogovor” moškega in ženske se bo 28. junija “udomačil” v tišini in prostranosti Sečoveljskih solin, enega kultnih prizorišč Primorskega poletnega festivala. Med novimi festivalskimi “ambienti” vsekakor izstopa tudi Sveta jama na Socerbu, kjer bodo organizatorji v sodelovanju z Jamarskim društvom Dimnice umestili predstavo Jamski človek, recital poezije Tomaža ŠalamunaČlovek naj bo sojen po sanjah in projekcijo prvega italijanskega celovečernega filma Pekel, priredbe prvega speva Dantejeve Božanske komedije. Primorski poletni festival letos prvič sodeluje z albanskim Kulturnim društvom Iliria iz Kopra, ki bo 8. julija v Koper pripeljalo švicarsko pevko albanskih korenin Elino Duni in britanskega jazzovskega kitarista Roba Lufta. Istega dne se bo festival tudi slovesno zaključil s koncertom zasedbe CelloArt na plaži v Valdoltri.


Najbolj brano