Smeti so “fuj”, a treba jih je pobrati

Ni dovolj le, da odpadka ne vržeš v naravo, treba ga je tudi pobrati, če naletiš nanj. Tako meni Miha Vivoda, predsednik društva Naredi nekaj za naravo, ki si je s svojim nalezljivim okoljevarstvenim zanosom prislužil zmago v majskem krogu akcije Osebnost Primorske 2018. “Naj bo to povabilo ljudem, da načelno ozaveščenost o pomenu čistega okolja v čim večjem številu prenesejo tudi v prakso,” pravi.

 Foto: Uroš Kekuš Kleva
Foto: Uroš Kekuš Kleva

Iniciativa Naredi nekaj za naravo je pred nekaj leti nastala povsem spontano. “Preprosto tako, da smo s prijatelji med supanjem začeli pobirati odpadke z morske gladine. V želji, da bi čim več ljudi spodbudili, naj se nam pridružijo, smo ustvarili facebook stran, ki je lani prerasla v društvo,” pojasni 36-letni v Kopru živeči Izolan Miha Vivoda.

Pretvorimo načelnost v dejanja

Veliko govorimo o tem, da smo vse bolj okoljsko osveščeni, v praksi pa se to še vedno premalo pozna, meni: “Odpadek je za večino še vedno nekaj umazanega, je tisto 'fuj', česar se ne smemo dotikati. Zato ta izbor jemljem kot priložnost, da povabim ljudi, naj spoštovanje do okolja z načelne ravni v čim večjem številu pretvorijo v dejanja.”

Vsi majski kandidati

Kandidati za mesečno osebnost Primorske so bili v maju še jadralski par Tina Mrak in Veronika Macarol, tržaški filmar Aljoša Žerjal, državni someljejski prvak Martin Gruzovin in dramski igralec Bine Matoh. Pogovoru z zmagovalcem Miho Vivodo lahko prisluhnete tudi na Radiu Koper, danes ob 11. uri. Na Radiu Trst A bodo pogovor predvajali v ponedeljek ob 12. uri.

Izžrebali smo ...

Med tistimi, ki so glasovali za majsko osebnost Primorske, smo izžrebali tri dobitnike nagrad Primorskih novic. Prejmejo jih Alojz Mihelj iz Solkana, Sara Vadjunec iz Nove Gorice in Milan Vincelj iz Portoroža.

Miha Vivoda

Vivoda in ostali člani društva so s supi na vodi vsaj enkrat na dan oziroma približno 500-krat na leto. In vsakič se na obalo vrnejo z umazanim “tovorom”, ki ga odstranijo z morske gladine. Med prvimi so bili v akciji tudi 1. maja, ko so morski tokovi in veter k nam zanesli večjo količino nesnage. “To je bila klofuta, ki smo si jo zaslužili. Živimo življenje, ki temelji na izdelkih za enkratno uporabo. Bojim se, da takšnih prizorov v prihodnje ne bo nič manj, prej nasprotno. Zato moramo biti na to pripravljeni. Čezmejni vplivi so jasni, vsi smo na istem planetu, tu državne meje niso pomembne,” razmišlja.

Zaprisežen športu, glasbi in farmaciji

Ne le na vodi, odpadke Vivoda redno pobira tudi med tekom po zaledju Istre. Športu in nasploh zdravemu načinu življenja je zaprisežen že od malih nog. Pri desetih letih se je začel aktivno ukvarjati s karatejem in postal v času Jugoslavije tudi republiški prvak. Deset let je treniral veslanje in tekmoval tudi za slovensko reprezentanco, nato ga je med študijem pritegnil še tajski boks.

Še ena njegova velika strast je glasba, ki se ji je pred leti intenzivno posvečal v vlogi kitarista alternativne rock skupine D-Fact. Obveznosti, ki jih prinašata služba (je doktor farmacije, zaposlen v zasebni lekarni s koncesijo v San Simonu) in družina (njegova dveletna hči Vita prav danes praznuje rojstni dan), sicer odžirajo čas kitari, a so se fantje nedavno vendarle uspeli znova združiti in že pišejo nadaljevanje svoje glasbene zgodbe.

Še en projekt, pod katerega se (skupaj z ekipo) podpisuje vsestranski Izolan, je aplikacija CheckMeApp, ki so jo pred nekaj leti razvili z namenom, da bolnikom pomagajo do pravilnih odločitev pri samozdravljenju in do presoje, kdaj je treba k zdravniku. Pomemben doprinos k celoviti oskrbi pacientov pa je prepoznal tudi v homeopatiji, s katero se je na svoji poti srečal in se nato vanjo resno poglobil, pri čemer ohranja analitičen odnos, lasten “faktografskemu naravoslovcu”.


Najbolj brano