Od obstanka do prvaka

Kanalski odbojkar Dane Mijatović je pred nedavnim zaključil delo pri svojem drugem belgijskem klubu. Potem ko se je s Puursom boril za obstanek, je z Noliko Maseeikom postal prvak.

Dane Mijatović je najboljšo klubsko sezono v karieri dopolnil še z 
vpoklicem v državno reprezentanco.
Dane Mijatović je najboljšo klubsko sezono v karieri dopolnil še z vpoklicem v državno reprezentanco. 

MAASEIK > Z zgodovinsko dediščino baroka in neoklasicizma bogati Maaseik (mestne pravice je dobil že leta 1244) na severovzhodu Belgije, tik ob nizozemski meji, je bil leto dni drugi dom blokerja slovenske reprezentance, Kanalca Daneta Mijatovića. V kraju, kjer so v ospredju motokros (od tod je doma nekdanji svetovni prvak Harry Everts), atletika (Sandra Stals je bila leta 2000 bronasta na EP na 800 metrov) in predvsem odbojka, so se pred kratkim veselili že petnajstega naslova prvaka tamkajšnjega klub Noliko Maaseik. Naš sogovornik nad uspehom ni bi posebno presenečen: “Noliko je klub, ki je že vrsto let v ožjem krogu najboljših v Belgiji in je stalnica med boljšimi klubi v ligi prvakov. V teh krajih je sinonim za stalnost, zanesljivost in dober klub. Imeli smo močno ekipo z le dvema domačinoma. Preostanek so sestavljali soigralci iz Estonije, Argentine, Kanade, Italije, Poljske in Nizozemske. Zato sama osvojitev naslova niti ni veliko presenečenje. Mene je presenetilo predvsem, da smo se po pokalnem finalnem porazu z glavnim tekmecem Roeselarejem v končnici prvenstva odlično pobrali in smo v finalnem ciklu na tri zmage dobili vse tri tekme zapored - in to z Roeselarejem, ki je pobral zadnjih pet državnih naslovov. Pri tem smo izkoristili izkušnje in samozavest, ki smo jih pridobili v ligi prvakov, kjer smo bili letos uspešnejši od Roeselareja.”

Točke tudi v ligi prvakov

Uspeh so dostojno proslavili s klubsko večerjo, sprejemom pri županu in z druženjem z močno navijaško skupino. V tako dobrem klubu Mijatoviću, ki za sabo ni imel dolge zdomske kariere, na poti do uveljavitve ni bilo lahko, saj se je pred tem v Belgiji s Puursom boril le za obstanek. Kljub skromni začetni popotnici je po koncu prvenstva tudi na področju osebne uveljavitve izredno zadovoljen: “V vsej sezoni sem izpustil le tri tekme. Na začetku si nisem mislil, da bo tako. Ob sebi sem imel še dva kakovostna blokerja. Na treningih si res moral iztisniti iz sebe še več, kot si mislil, da si sposoben, a sem trenerja očitno prepričal. Večinoma sem igral v prvi postavi in redno dosegal točke tudi v najtežjih tekmah lige prvakov, ko smo se z rusko Lokomotivo iz Novosibirska borili za vstop v drugi del končnice - za preboj med šest najboljših ekip v Evropi. Napredovanje se nam je izmuznilo za las, saj smo doma tekmo dobili. Rusi so nas v svoji dvorani ujeli, nato pa je odločil skrajšani zlati niz, ki smo ga izgubili z 12:15. To je bila moja daleč najuspešnejša sezona. Z izkušnjo v Puursu ni primerljiva. Tam sem v slabšem klubu igral malo. Noliko je drug svet v vseh pogledih.”

Dane Mijatović

odbojkar

“V mestecu s 25.000 prebivalci je odbojka prvi šport in mi smo bili tam kot mali bogovi. Nisi se mogel skriti.”

Mestni bogovi

Da je tako, je Primorec občutil tudi v vsakdanjem življenju. V klubu so poskrbeli za vse - od stalne zdravstvene oskrbe do prehrane, stanovanja in avtomobila - pa čeprav je bival tako blizu dvorane, da bi vanjo zlahka hodil peš. Pripadnost odličnemu klubu v majhnem kraju pa je imela tudi drugo plat: “V mestecu s 25.000 prebivalci je odbojka prvi šport in mi smo bili tam kot mali bogovi. Nisi se mogel skriti. Ustavljanja na ulici in v trgovini, fotografiranja in deljenja podpisov nikoli ni zmanjkalo. Stikov med nami in domačini ni bilo težko vzpostaviti, ker je to flamski del države, kjer velika večina ljudi dobro govori angleško. Na vseh dvobojih zgornjega dela lestvice je bila dvorana polna, enako pa je bilo tudi na gostovanjih, posebej v Roeselareju. V Antwerpnu smo finale pokala igrali pred 13.000 navijači. Odbojka je med dvoranskimi športi v Belgiji najbolj popularna, dvorane so sodobne, organizacija pa je povsod odlična.”

Kljub izvrstni sezoni je Dane Mijatović trenutno brez pogodbe, vendar je prepričan, da bo pravočasno dobil delo nekje na evropskem severozahodu, kjer si želi ostati: “Imam več ponudb. Morda bom ostal kar v Belgiji ali nekje na tem koncu Evrope, ki mi je všeč. Liga je odlično organizirana, obisk dober, potovanja z udobnimi avtobusi trajajo največ dve uri. Dežela je varna, ni težav s sporazumevanjem, v trgovinah pa se dobi dovolj dobre hrane, da si obroke, ki jih imam rad, pripravim sam, kar me veseli. Le odlični belgijski čokoladi se je težko upreti.”


Najbolj brano