Če se bo oblikovala druga večina, Janša mandata ne bo sprejel

Predsednik republike Borut Pahor namerava mandat za sestavo vlade najprej podeliti predsedniku SDS Janezu Janši, ki pa v luči pogovorov na levosredinskem polu sporoča, da ne bo šel z glavo skozi zid. Če se bo pred tem izoblikovala kakšna druga večina, ki ima dovolj glasov za sestavo vlade, Janša mandatarstva ne bo sprejel.

Predsednik republike Borut Pahor je tudi po srečanju s predsednikom SDS Janezom Janšo napovedal, da mu bo kot predsedniku zmagovalne stranke na nedeljskih volitvah poveril mandat za sestavo vlade. Foto: STA
Predsednik republike Borut Pahor je tudi po srečanju s predsednikom SDS Janezom Janšo napovedal, da mu bo kot predsedniku zmagovalne stranke na nedeljskih volitvah poveril mandat za sestavo vlade. Foto: STA

LJUBLJANA > Če bo nekdo drug zbral večino pred njim, nima smisla zavlačevati postopkov, je po srečanju z Borutom Pahorjem dejal Janez Janša. “Tudi to se je že zgodilo v sosednjih in drugih državah in videli smo tudi, koliko časa so takšne vlade trajale,” je dejal o možnosti, da ga kdo prehiti s sestavo koalicije.

Pahor: pogovarjajte se!

Pahor je po neformalnem srečanju s predsednikom stranke, ki je dobila tokratne parlamentarne volitve, ponovil, da namerava - z namenom okrepitve zaupanje v demokracijo - mandat za sestavo vlade najprej podeliti relativnemu zmagovalcu volitev. Najboljše bi bilo, če bi zmagovalcu volitev uspelo sestaviti tudi vlado, meni Pahor in dodaja: “Seveda vlado lahko sestavi tudi kdo drug, a iz izkušenj vemo, da je to druga najboljša možnost.”

V postopek oblikovanja vlade se Pahor ne bo vpletal, je pa voditelje ostalih političnih strank, ki so se pred volitvami distancirale od pogovorov s stranko SDS, pozval k dialogu. “Prosim vas, da se pogovarjate. Da se vključujte in ne izključujete. Prosim za pogovor med vami, ne nujno za dogovor. Odločitev o vstopu bo seveda vaša odločitev.”

Vabil bo, ko bodo pogovori formalni

Pogovori med voditelji političnih strank so za zdaj lahko le neformalni. Formalni bodo postali, ko se bo konstituiral državni zbor in bo predsednik republike podelil mandat za sestavo vlade. Če bo predsednik republike ta mandat zaupal prvaku SDS, bo Janša takrat vsem parlamentarnim strankam poslal vabilo na pogovore s programskimi izhodišči. “Mi bomo skušali sestaviti koalicijo za Slovenijo, in ne koalicijo proti Marjanu Šarcu, Dejanu Židanu ali Miru Cerarju. Osnova za sestavo te koalicije bodo programski odgovori na izzive, za katere mislimo, da so v tem trenutku pred Slovenijo,” je poudaril Janša. Neformalni pogovori po Janševih besedah potekajo, a o njih ne bodo javno razpravljali. Najslabše, kar se lahko v državi zgodi, je namreč to, da se koalicija sestavlja pred kamerami.


Najbolj brano