V Špelini vlogi bo tokrat Anja

Sprinterji na mirnih vodah bodo prvi del sezone sklenili z evropskim prvenstvom v Beogradu, kjer bo slovensko zastopstvo v dobršni meri primorsko obarvano.

Anja Osterman je na zadnji tekmi svetovnega pokala v Duisburgu 
pokazala spodbudno formo.  Foto: Instagram - Anja Osterman
Anja Osterman je na zadnji tekmi svetovnega pokala v Duisburgu pokazala spodbudno formo.  Foto: Instagram - Anja Osterman

BEOGRAD > Lani se je Slovenija s prvenstva stare celine v Plovdivu vrnila z dvema odličjema. Pri obeh je sodelovala Špela Ponomarenko Janić, ki bo v pričakovanju naraščaja izpustila tekmovalno sezono. Zato pa še vedno zavzeto vadi. V minulih dneh se je mudila v Szegedu, kjer se ekipa pod taktirko Stjepana Janića počuti zelo domače. Nenazadnje je z njimi trenirala tudi Stjepanova sestra Nataša Janić, ki ima v svoji zbirki kopico odličij z velikih tekmovanj. Pravzaprav je bila prva postaja letošnjega svetovnega pokala zaradi manj zapletene logistike kar nekakšna vadbena baza v uvodnem delu sezone, ki je letos krajša kot sicer. V Duisburgu so namreč sprinterji na mirnih vodah že sklenili svetovni pokal, res pa je, da nekatere konec junija čakajo še sredozemske igre.

Konec tedna pa bodo v srbski prestolnici podelili odličja na evropskem prvenstvu. Najmočnejše adute za vidnejši rezultat vsekakor premore kajakašica Anja Osterman. Lani se je z Janićevo prepričala, kako se osvajajo odličja, pa čeprav v dvojcu. Letos bo tekmovalno breme v dobršni meri padlo nanjo. V Duisburgu je pokazala, da ga lahko prenese. Na 500 metrov zmagovalne stopničke niso bile daleč, s čimer je uresničila tudi trenerjeva pričakovanja pred novo sezono. “Sama sebi mora dokazati, da je močna in se znajde tudi v zahtevnejših okoliščinah. Če bo ponovila dobre stvari iz Duisburga, se lahko približa tudi zmagovalnemu odru. Vsaka država ima v posamezni disciplini na velikih tekmovanjih le po en čoln, zato naj bi bila pot do finala bolj odprta, do medalje pa je tako ali drugače težko priti,” je povedal Janić.

3 primorski sprinterji bodo zastopali slovenske barve v Beogradu.

Ostermanova je s silovitim pospeškom v zaključku preizkušnje na 500 metrov v Duisburgu prehitevala tekmice, takšen recept pa bi lahko uporabila tudi v Beogradu, kjer bo veslala tudi na 200 metrov. V zgoščenem tekmovalnem razporedu bo veliko odvisno tudi od razporeditve moči. Ostermanova je na prvi tekmi svetovnega pokala tekmovala v dvojcu z Mio Medved, ki ima to pot šolske obveznosti.

Od siceršnjega primorskega reprezentančnega zastopstva bo manjkal tudi Alan Apollonio, bo pa v Beogradu slovenske barve zastopal Simon Blažević, ki še išče svojo optimalno tekmovalno disciplino. Za nastop na evropskem prvenstvu se je odločil tudi parakajakaš Dejan Fabčič, za katerega bo letošnja sezona sicer prehodnega značaja.


Najbolj brano