Umrla je hrvaška pisateljica Daša Drndić

Na Reki je včeraj v 72. letu starosti umrla večkrat nagrajena hrvaška pisateljica in prevajalka Daša Drndić, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Daša Drndić je slovenskim bralcem znana po romanih Leica format, Sonnenschein in Canzone di guerra.

Daša Drndić je pisala prozo, analitična besedila za časnike in 
literarne revije ter radijske igre, delala pa je tudi kot prevajalka. Foto: Andraž Gombač
Daša Drndić je pisala prozo, analitična besedila za časnike in literarne revije ter radijske igre, delala pa je tudi kot prevajalka. Foto: Andraž Gombač

REKA > Daša Drndić se je rodila v Zagrebu leta 1946. Na beograjski filološki fakulteti je študirala angleški jezik in književnost, kasneje pa se je kot Fulbrightova štipendistka izobraževala na Univerzi Southern Illinois ter na Univerzi Case Western Reserve.

Kot urednica je delala pri založniški hiši Vuk Karadžić, kot profesorica angleščine je poučevala na univerzi Đuro Salaj, na beograjski radio-televiziji pa je delovala kot urednica in dramaturginja. Kasneje je doktorirala na reški univerzi, kjer je delala na oddelku za anglistiko ter predavala kreativno pisanje.

Pisala je prozo, analitična besedila za časnike in literarne revije ter radijske igre, delala pa je tudi kot prevajalka. V slovenščini so dostopna njena dela Leica format (KUD AAC Zrakogled, 2011) v prevodu Sonje Polanc ter romana Sonnenschein: dokumentarni roman (Modrijan, 2009) in Canzone di guerra (Celjska Mohorjeva družba), ki ju je poslovenila Đurđa Strsoglavec.

Za roman Sonnenschein je leta 2007 prejela nagrado Fran Galović, namenjeno domovinski prozi, ter nagrado kiklop za najboljše hrvaško prozno delo leta. Prejela je tudi nagrado Independenta za najboljšo tujo knjigo po izboru bralcev za leto 2013, leto kasneje pa še mednarodno literarno nagrado Prozart, navaja Hina.


Najbolj brano