Pahor: Tudi če mi volilni rezultati niso všeč, jih je treba spoštovati

Predsednik republike Borut Pahor je v pogovoru za Delo poudaril, da mora predsednik republike čim bolj upoštevati voljo volilcev. “Seveda nisem dolžan najprej podeliti mandat relativnemu zmagovalcu volitev. A bom to storil, ker močno verjamem v demokracijo. Tudi če mi volilni rezultati niso všeč, treba jih je spoštovati,” je dejal.

Borut Pahor Foto: Sta
Borut Pahor Foto: Sta

LJUBLJANA > Po prepričanju predsednika republike lahko le tako ohranimo elementarno vero ljudi, da imajo z volilno pravico moč odločanja. “Že tako bo spoštovanje te volje močno na preizkušnji, če zmagovalcu volitev ne bi uspelo sestaviti vlade, kar ne bi bilo prvič. Kot rečeno, vsi, ki smo vpeti v proces nastajanja vlade, se bomo morali iskreno potruditi, z mislijo na uspešno in varno prihodnost naše države,” je dejal.

Potrebni bosta politična potrpežljivost in modrost

Uspešno oblikovanje vlade bo po mnenju Pahorja osrednja politična naloga tega poletja. “Tudi zame, ker imam kot predsednik republike glede tega nekaj pomembnih pooblastil. Temu bo podrejeno vse.” Pahor sicer verjame, da bo za uspešno oblikovanje vlade potrebne nekaj politične potrpežljivosti in veliko modrosti.

Glede njegove napovedi ob aprilskem podpisu odloka o razpisu predčasnih volitev, da bo mandat najprej podelil relativnemu zmagovalcu volitev, je Pahor pojasnil, da je to posledica njegovih izkušenj.

“Menim, da je prav, da volilci vedo za posledice svojih glasovanj, in da je prav in pošteno, da je njihovo glasovanje pri podelitvi mandata spoštovano. Če zmagovalec volitev ne bo sestavil vlade, se bodo, take izkušnje že imamo, iskale druge rešitve. Toda pojdimo lepo in mirno po vrsti. Najprej dobi mandat zmagovalec,” je dejal.

“Vsi bomo dediči posledic teh odločitev”

Pahor je opozoril, da “se bomo v času mandata nove vlade vsi skupaj repozicionirali”. “Vsaka pomembnejša odločitev v domači, zlasti pa v zunanji politiki, utegne imeti v tem času bolj daljnosežne posledice, kot to sicer velja običajno. Vsi bomo dediči posledic teh odločitev. Zato je tako presneto pomembno, kakšne bodo. Pomembne bodo za vse, za tiste v vladi, v opoziciji in za tiste, ki se sicer za politiko prav veliko ne zmenijo. Zato moramo delati čim bolj skupaj, premišljeno in tudi velikopotezno".


Najbolj brano