V Ajdovščini ni javnega stranišča, občina za dogovor z lokali

Ob vse večjem turističnem obisku v Ajdovščini čudi dejstvo, da pobuda za ureditev vsaj enega javnega stranišča v mestu ni požela podpore vodstva občine. To se bolj ogreva za sklenitev dogovora z lokali. “Morda bo kdo od gostov v lokalu tudi kaj spil,” so pojasnili v upravi.

Obiskovalcem Ajdovščine je na voljo stranišče na avtobusni 
postaji, a le v času obratovanja lokala.  Foto: Boštjan Volk
Obiskovalcem Ajdovščine je na voljo stranišče na avtobusni postaji, a le v času obratovanja lokala.  Foto: Boštjan Volk

AJDOVŠČINA > “Javnih stranišč za zdaj ne bo. Preučuje se bolj racionalno različico, da se z okoliškimi lokali podpiše pogodbo o javnem koriščenju njihovih sanitarij za nek mesečni pavšalni znesek. V tem primeru odpadejo gradbeni posegi, čiščenje ... Morda bo kdo ob tem v lokalu še kaj spil. Tak model ponekod že prakticirajo,” so pojasnili na občini.

Pobuda za ureditev vsaj enega javnega stranišča v središču mesta ni nova, potreba se pokaže zlasti med turistično sezono in ob številnih prireditvah.

Na občini so pred časom sicer razmišljali, da bi prostore zanj uredili v pritličju praznega objekta nekdanje blagovnice ob robu Lavričevega trga, v prehodu skozi obzidje. A iz tega ni bilo nič.

Svetnik Bogdan Slokar (SD) je nedavno predlagal postavitev javnega stranišča ob izviru Hublja, ki je ena od priljubljenih točk sprehajalcev, pohodnikov in drugih obiskovalcev. A na občini so mnenja, da prenosne wc kabine v to okolje ne sodijo, tudi zaradi Nature 2000.

Domačinom in turistom, ki med obiskom Ajdovščine potrebujejo stranišče, pa jim je nerodno vstopiti v lokal, je tako na voljo še stranišče na avtobusni postaji. A le v delovnem času tamkajšnjega lokala. Kot so nam pojasnili, so bili stranišče zunaj časa obratovanja prisiljeni zapreti zaradi vandalizma in drugih težav.

“Marsikje so javni veceji res črne točke, a z neko primerno ureditvijo, nadzorom in mogoče tudi s plačilom pristojbine, ki ne bi bila previsoka, bi se temu lahko izognili. Verjamem, da je marsikateremu obiskovalcu nerodno vstopiti v lokal in vprašati za stranišče,” je povedal predsednik sveta KS Ajdovščina Valentin Krtelj, ki je postavitev javnega veceja predlagal v Moji pobudi, a ni bila sprejeta. Krtelj je dodal še: “Če urejamo mestno jedro in vanj dolgoročno umeščamo večje javne prireditve, mislim, da bi bilo pametno razmisliti tudi v to smer. Nenazadnje smo javno stranišče pred desetletji že imeli na Lavričevem trgu. Zdaj, ko ga urejamo in oživljamo, pa ga ni.”


Najbolj brano