Zmagovalca volitev čakajo naporni dnevi

“SDS je odprta za koalicije. Na pogovore bomo vabili vse stranke, naj s seboj prinesejo svoje programe, da se začnemo pogovarjati o realnih stvareh za prihodnost Slovenije,” je danes dejal zmagovalec volitev Janez Janša. SDS je dobila 25 odstotkov glasov, kar je več, kot sta skupaj dosegli zasledovalki LMŠ (12,6 odstotka) in SD (9,9 odstotka). V DZ se je uvrstilo devet strank.

Prvak SDS Janez Janša Foto: STA
Prvak SDS Janez Janša Foto: STA

LJUBLJANA > Kaže pa, da bo SDS težko sestavila vlado. Prvo sporočilo večine strank levo od sredine je pred kratkim namreč bilo, da z Janezom Janšo ne bi vstopili v koalicijo.

Janša je v skoraj 20-minutnem nagovoru med ključnimi izzivi Slovenije izpostavil ureditev slovenskega zdravstva, izboljšanje odnosov s sosedi in večji izkoristek članstva v EU.

51,5-

odstotna je bila volilna udeležba

Glede migrantskega vprašanja je poudaril, da SDS zagovarja solidarnost, ne pa norosti. “Kdor Sloveniji očita, da ni solidarna, ko opozarja na ločevanje med begunci in ekonomskimi migranti, ne vidi ključnega problema EU,” meni. “SDS na prvo mesto postavlja blaginjo slovenskega človeka. Nikoli ne bomo rekli žal besede tistemu, ki iz resnične solidarnosti pomaga komur koli. Ne bomo pa pristali na to, da vlada zanemarja domačega človeka. Tu je ogromno dela, ki nas čaka,” je dejal Janša.

Šarec: “Če se bodo vsi držali izjav, bo LMŠ sestavljal vlado”

Marjan Šarec se veseli uspeha novinke LMŠ v parlamentu. “Zmagovalcu želim srečo pri sestavljanju koalicije. Mi v koalicijo s stranko SDS ne gremo. Če se bodo vsi držali izjav pred volitvami, bomo mi dobili priložnost za sestavljanje vlade,” je bil jasen.

SD je na tretjem mestu in je skoraj podvojil rezultat prejšnjih volitev. O tem, da so pred volitvami pričakovali še več, Dejan Židan danes ni govoril. “Ali bomo v koaliciji ali bomo v opoziciji, ljudi ne bomo razočarali,” je dejal. O odstopu ne razmišlja, stranka bo šla na kongres, kjer bodo odločali o prihodnosti.

SMC s štirikrat manj poslanci

V SMC so v štirih letih vladanja dosegli štirikrat manj glasov kot pred štirimi leti in so po rezultatu veliki poraženci, a so se danes v svojem taboru zelo veselili rezultata dobrih devet odstotkov, saj jim je pred volitvami kazalo še slabše. “Še naprej smo pomemben akter v slovenskem političnem prostoru in tudi parlamentu. Brez nas ni resnega pogovora o prihodnji vladi, ” je rezultat komentiral predsednik Miro Cerar.

Veliko razlogov za slavje so imeli v Levici, kjer so z devetimi odstotki glasov skoraj za dvakrat izboljšali rezultat prejšnjih volitev. “Ne bomo se pogovarjali s SDS, nimamo skupnih točk z NSi. Pogovarjali pa se bomo s sredinskimi strankami, ampak o levi vladi,” je dejal Luka Mesec.

Tonin ponudil odstop

Tudi v NSi so izboljšali rezultat (dobili so sedem odstotkov glasov), a to je precej manj, kot so pričakovali. Matej Tonin je pred volitvami napovedal, da bo odstopil, če bo manj kot deset odstotkov. Danes je organom stranke ponudil odstop. Zamenjava v vrhu stranke pred nedavnim po njegovem ni razlog, da je rezultat pod pričakovanji.

V SAB pa je vladalo prešerno vzdušje, dobili so pet odstotkov glasov. “Sodimo v državni zbor in obljubim, da bomo še naprej ravnali v dobro ljudi,” je dejala predsednica stranke Alenka Bratušek, ki pa sama ni bila izvoljena v parlament. S SDS ne bo šla v koalicijo, je poudarila.

Desus razpolovil rezultat

Desus je doživel velik neuspeh in razpolovitev števila mandatov v primerjavi s prejšnjimi volitvami, stranka je dosegla komaj pet odstotkov, predsednik stranke Karl Erjavec pa ni bil izvoljen v parlament. Ali bo odstopil, se bodo v organih stranke pogovarjali v prihodnjih dneh. Je pa povedal, da Desus s SDS ne gre v koalicijo.

SNS je s štirimi odstotki glasov veliko presenečenje po sedmih letih. “Volilci so ugotovili, da manjkamo,” je dejal Zmago Jelinčič, ki pa sam ne bo sedel v parlamentu. Pred volitvami je dejal, da si tokrat želijo v vladno koalicijo, sinoči pa nakazal, da je treba počakati še kakšen dan.

SLS se ni uspelo prebiti čez parlamentarni prag, tako da je danes odstopil predsednik stranke Marko Zidanšek.

Glasov volitev predstavnika italijanske narodne skupnosti do zaključka redakcije še ni so prešteli.


Najbolj brano