Volk ali jagnje?

Vprašanje je, če se bo jutri Janez Janša, relativni zmagovalec volitev, zbudil v ovčji preobleki, ki si jo je nadel v zadnjih treh mesecih kampanje, ali v volčji, v kateri smo ga vajeni pretežno obdobje v zadnjih desetih letih. V prihodnjih dneh, ko bo k podpori njegovi vladi vabil sredinske stranke, bo zagotovo jagnje, ko pa bi učvrstil oblast, bi se najbrž prelevil v volka, ki s tviti žali tiste, ki mu stojijo na poti oziroma pušča odprte roke svojim sodelavcem, da s podpihovanjem strahu ustvarjajo delitve v slovenski družbi. Njegove dvojne narave se predvsem tisti, ki že imajo določeno kilometrino v slovenski politiki, zavedajo. In teh je večina, saj je volilno telo na neki način izreklo tudi nezaupnico “novim obrazom”. Marjan Šarec je sicer osvojil drugo mesto, a je v predvolilni kampanji izgubljal iz tedna v teden. Niti nov obraz na čelu NSi ni naredil preboja, ob tem pa so volilci raje kot novoustanovljenim strankam ponovno priložnost ponudili Jelinčičevi SNS.

Ampak SDS velja čestitati za čisto zmago. V kampanjo je šla organizirano, z izdelano strategijo, poleg Levice je edina vedela, kaj hoče, njen prvak je v vsakem soočenju pokazal profesionalnost in retorično spretnost. Kljub nahrbtniku, oprtanem z netransparentnim poslovanjem, tako osebnim kot strankarskim, in številnimi nedokončanimi sodnimi postopki, je SDS pometla s konkurenco. S tem so ji volilci podelili svojevrstno amnestijo za vse nečednosti iz preteklosti, kar velja tudi za druge stranke, ki se jim afere prav tako niso izognile. A je vprašanje, če bo vse to dovolj za prevzem oblasti s strani SDS, saj so njene naravne zaveznice zbrale manj glasov od pričakovanj; najbrž so se glasovi prelili prav k prvaku desnice.

Janševe dvojne narave se predvsem tisti, ki že imajo določeno kilometrino v slovenski politiki, zavedajo.

Kljub temu, da je na levi sredini prisotna kriza vodenja in da je slabo izpeljala volilno kampanjo, se je znašla v položaju, da bo Slovenijo vodila še štiri leta. A bo morala državo upravljati na bistveno drugačen način, kot jo je zadnja vlada. Ta je, in tega ne gre pozabiti, na današnjih volitvah dobila velikansko nezaupnico - podprlo jo je namreč zgolj četrtina udeležencev volitev oziroma nekaj več kot deset odstotkov Slovencev! Največja skrb za slovenskega volilca pa je, da se bodo na ovinkasti poti do nove vlade in ministrskih mest prebili strankarsko preverjeni ljudje, tisti, ki bi lahko naredili razvojni preboj, pa bi spet ostali ob strani.


Preberite še


Najbolj brano