Sosedje povezani z novo rekreacijsko potjo

Krščanski praznik Sv. Rešnjega telesa v Vipavskem Križu že tradicionalno mineva v znamenju semanjih dni, ki so ob tem prazniku že pred 500 leti v kraj zvabili bogate trgovce in obrtnike. Dandanes je to priložnost za lokalne ponudnike in za predstavitev kraja sredi Vipavske doline, ki se tudi v turističnem smislu prebuja. K temu bo pripomogla tudi nova pešpot Pot okoli Vipavskega Križa, ki so jo včeraj slovesno odprli v sosednji vasi Cesta, kjer obeležujejo krajevni praznik v spomin na požig vasi, ki se je zgodil 2. junija 1944.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

VIPAVSKI KRIŽ, CESTA > Vipavske češnje, domači siri in drugi mlečni izdelki, marmelade, sirupi, dobrote iz sadja, vina lokalnih vinarjev, sladoled z lokalnimi sestavinami, mila in drugi izdelki iz sivke ter drugi izdelki lokalnih ponudnikov so vabili k stojnicam na letošnjih Kriških semanjih dneh. Središče v srednjeveškem mestecu so včeraj s kulturnim programom obarvali malčki iz vrtca Vipavski križ ter učenci pevskih zborov, ki delujejo na OŠ Dobravlje, večer pa je minil v znamenju klavirskega koncerta Mirana Devetaka v okviru festivala Fluvium Ars Fest ter koncerta Podokničarjev.

Današnje praznično dogajanje se je začelo s koračnico Pihalnega orkestra Vrhpolje in z mašo s tradicionalno procesijo po Vipavskem Križu, dogajanje pa se je zaključilo druženje z godbeniki. Organizatorji, Turistično društvo Vipavski Križ in tukajšnja krajevna skupnost, so ob vse večjem obisku gostov v celovito preurejenem srednjeveškem mestecu veseli nove ponudbe turističnih produktov v kraju. Spomladi je tu vrata odprla sploh prva trgovina in »degustarnica« v vasi, Darovi Vipavske, kjer je mogoče kupiti izdelke ponudnikov iz Vipavske doline in jih tudi poskusiti. Domačini urejajo nastavitvene zmogljivosti, občina Ajdovščina pa išče vlagatelja v gostinski objekt.

Popoldne se bo praznično dogajanje nadaljevalo v sosednji krajevni skupnosti Cesta, kjer bo ob 17. uri spominska slovesnost, sledilo pa bo družabno srečanje. Sicer pa se na Cesti, v Vipavskem Križu in v novoustanovljeni krajevni skupnosti Plače veselijo nove pridobitve. Z denarno pomočjo občine so domačini v okviru projekta participativnega proračuna Moja pobuda uredili krožno rekreacijsko pot, Pot okoli Vipavskega Križa. Približno sedem kilometrov dolga pot vodi po obnovljenih poljskih poteh, ki so bile nekoč življenjska povezava vasic okrog Vipavskega Križa. Zdaj pa so, kot je ob odprtju poti povedal predsednik KS Cesta Bogomir Tomažič, ki je skupaj z Dominikom Pizzonijem, Harijem Batom in Ljubom Žgavcem dal pobudo za ureditev turistične in rekreacijske povezave, na voljo pohodnikom, tekačem in kolesarjem od blizu in daleč.


Najbolj brano