“Človek je lep, ko ima toplo in mehko srce”

Na ustvarjalni mavrici primorske glasbenice, pevke in lutkarice Nike Solce se velikokrat razpenjajo tudi uglasbitve poezije. Glasbeno obleko je ukrojila že Prešernovim in Lainščkovim verzom, čisto posebno vez pa je stkala s pesniškim svetom Srečka Kosovela.

 Foto: Janez Marolt
Foto: Janez Marolt

KOPER > Pred malo manj kot dvema letoma je uglasbila njegove otroške pesmi in jih izdala na plošči Nesem sončnico na rami, zdaj pa med poslušalce pošilja album Tiha misel, ki prinaša uglasbitve Kosovelovih pesmi za odrasle.

Kakšen je Kosovel v vaših očeh, kako ga slišite?

14 uglasbitev Kosovelovih pesmi

Plošča Tiha misel je izšla pri založbi Matita, prinaša pa 14 skladb. Nika Solce je ploščo posnela s kitaristi Igorjem Bezgetom, Tilnom Stepišnikom in Zoranom Majstorovičem, violončelistom Tobyem Kuhnom, toklalistko Tino Sovič, in tolkalistom Žigo Šercerjem, Rok Koritnik je igral na kalimbo, Sašo Piskar na kontrabas, Bojan Skočilić na bas, hang pa je bil v rokah Borisa Magdalenca.

“Vedno znova me preseneča, da je Srečku v tako kratkem času in tako rosnih letih uspelo ustvariti  toliko raznolikih del in da je pri dvajsetih letih imel že tako globok uvid v svet. Doživljam ga kot nežno, melanholično dušo, zato v pesmih, ki jih uglasbim, prevladuje mol, vendar z globokim čutom in vero v pravičnost in človečnost. Te pesmi so zato kljub melanholiji svetle in nežne. ”

Ste se uglasbitev njegove poezije za odrasle lotevali kaj drugače kot otroških pesmi?

Nika Solce,

glasbenica:

“Človek je lep, ko ima toplo in mehko srce, ne pa ko je trdo in okamenelo od vseh groz in strahov tega sveta.”

“Pravzaprav ne. Pri meni je prvi impulz vedno intuitiven: s tekstom, ki mi je blizu, se poistovetim in mi zazveni, tako da ga običajno že pri prvem branju začnem kar prepevati. Takrat pesmi dodam svoj občutek, za katerega se mi zdi, da ji pripada. Za ploščo Tiha misel sem izbrala predvsem Srečkove impresionistične pesmi, v katerih sem zaznala njegovo opazovanje, poslušanje in čutenje narave pa tudi samega sebe. So odraz človekovega zavedanja sebe in sveta, ki ga obdaja. Tako sem se odločila predvsem zato, ker  se na ta način tudi sama poglabljam in povezujem s svetom.”

Kaj pesmi, ki ste jih uvrstili na ploščo, povezuje?

“Prevladuje vez med človekom in naravo, prehajanje iz teme v svetlobo. Občutek lebdenja.”

Na plošči so tudi pesmi, ki niso impresionistične, recimo Rdeči atom .

“Ja, ta je drugačna. Človeka želi dvigniti iz apatije in sivine ter mu dati moči, da se bori za svetlo prihodnost. Podobno energijo ima tudi Vihar, pesem, ob kateri je čutiti potrebo upreti se tistemu, kar človeka ovira, da bi lahko dihal in letel po svoje.”

Kako ste se odločili za naslov?

“Sprva mi jih je po glavi rojilo več. Za Tiho misel sem se odločila, ker se mi je zdelo, da z občutjem najbolj tesno poveže vse skladbe na plošči.”

V zadnjih letih je Srečko Kosovel v slovenskem prostoru vse bolj prisoten ...

“Ja, in to je super. Saj se nam zdi, da Kosovela vsi poznamo, a dejansko ima tako velik opus, da je širši javnosti marsikaj še neznanega. Na novo ga odkrivamo skozi različne prizme in faze njegove poezije.”

Velikokrat je v ospredju njegova angažirana poezija s preroškimi sporočili, vi pa se ga lotevate povsem drugače.

“Političnih sfer se ne dotikam, ker se v njih ne znajdem in zato iščem drugačne poti, takšne, ki so mi bližje. Zanimivo se mi zdi, da je tudi v teh pesmih, ki so nežne in melanholične, jasen klic po spremembi, po drugačnem odnosu do sveta in soljudi. V angažiranost ne grem direktno in frontalno, ampak s temi nežnimi, malce lebdečimi skladbami nagovarjam drugače. Zdi se mi, da te pesmi v človeka lezejo počasi ter prodirajo v njegovo mehko jedro. Sama jih občutim kot nekakšno mehko revolucijo srca. Zdi se mi, da v tem svetu manjka miline in mehkobe, tihe moči, ki zmore spremeniti marsikaj. Človek je lep, ko ima toplo in mehko srce, ne pa, ko je trdo in okamenelo od vseh groz in strahov tega sveta. Lepo je, ko se te lahko še kaj dotakne.”

Vas Kosovel še spremlja, še hodita po isti poti?

“Še. In mislim, da me nekaj časa še bo, čeprav sem trenutno v drugih in drugačnih ustvarjalnih svetovih. A ta hip je še prezgodaj, da bi povedala kaj več.”


Najbolj brano