Piranski svetniki niso (še) črtali zaselkov

Piranski občinski svetniki so danes preložili odločanje o črtanju zaselkov na levem bregu Dragonje z občinskega statuta, saj menijo, da niso dovolj seznanjeni s posledicami. Spremembo območja občine jim sicer nalaga uveljavitev arbitražne zakonodaje.

Piranski občinski svetniki so danes  preložili odločanje o črtanju 
zaselkov na levem bregu Dragonje z občinskega statuta. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Piranski občinski svetniki so danes preložili odločanje o črtanju zaselkov na levem bregu Dragonje z občinskega statuta. Foto: Tomaž Primožič/FPA

PIRAN > Občinski svetniki bi morali danes v prvem branju odločati o črtanju zaselkov na levem bregu reke Dragonje - ki so v skladu z arbitražno razsodbo pristali na Hrvaškem - z območja občine, ki ga določa občinski statut. A so odločitev prestavili. Menili so, da bi jim moral predstavnik države, ki so ga na današnji seji pogrešali, podrobneje predstaviti vse posledice, denimo tudi to, ali bodo imeli prebivalci zaselkov pravico sodelovati na lokalnih volitvah v piranski občini.

Piranska podžupanja Meira Hot je pojasnila, da gre pri omenjenih spremembah statuta za uskladitev z uveljavitvijo arbitražne zakonodaje in da prebivalcem zaselkov Mlini, Bužini, Škodelini in Škrile ostajajo vse dozdajšnje pravice vsaj še tri leta. Zagotovila je tudi, da nihče ne bo izbrisan. Poleg tega se večina od prebivalcev iz omenjenih zaselkov dogovarja za preselitev v Slovenijo. “Če ne sprejmemo celega paketa za uveljavitev arbitražne zakonodaje, ti ljudje ne bodo imeli možnosti pridobiti že dogovorjene odškodnine,” je poudarila. Omenila je tudi, da naj bi občina tistim družinam, ki bi se preselile oprostila plačilo komunalnega prispevka.

Občinski svetniki pa so na današnji seji potrdili lokalni program kulture 2018-2021, ki med drugim predvideva tudi pripravo na kandidaturo Pirana in obalnih občin za evropsko prestolnico kulture leta 2025. Program je na seji predstavil Mitja Rotovnik iz Interakte, ki je menil, da se piranski občini ponuja edinstvena možnost, da nadgradi svoj izjemni kulturni potencial in odlično vključenost kulture v turistični razvoj .

Svetniki so dokončno potrdili tudi vse tri prostorske akte za območje med Portorožem in Belim križem. Na tem do zdaj večinoma neurejenem območju je predvidena gradnja 53 hiš, morda tudi hotela, ureditev cestnih povezav, peš poti in parkov ter garažne hiše.


Najbolj brano