Danes opredeljeni, a do nedelje morda nezvesti

Druženja na sobotnih piknikih lahko še obrnejo volilni rezultat. Kar petina sicer že opredeljenih udeležencev volitev je namreč ocenila, da si lahko do nedelje vseeno še premisli - tako kaže zadnja javnomnenjska raziskava Valicona. “Ne moremo napovedati volje volilcev, ki je še sami ne znajo ali nočejo izraziti,” ob zadnji raziskavi pravi Andraž Zorko iz Valicona.

Tokrat je v anketah več strank precej izenačenih, tako da ni 
mogoče napovedati, kam bodo šli glasovi tistih, ki glasujejo 
taktično. Foto: Leo Caharija
Tokrat je v anketah več strank precej izenačenih, tako da ni mogoče napovedati, kam bodo šli glasovi tistih, ki glasujejo taktično. Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Včeraj končana javnomnenjska raziskava Valicona je med opredeljenimi udeleženci volitev pokazala SDS 18,9 odstotka, SD se je po padcu vrnila na 13,6 odstotka in prehitela LMŠ, ki ima 12 odstotkov, Levica je dosegla 9,8 odstotka, SMC pa devet odstotkov, NSi ima 7,9 odstotka, Desus 5,5 in Stranka Alenke Bratušek pet odstotkov.

Najzanesljivejša napoved: nič se ne da napovedati

“Ključen podatek je, da 20 odstotkov volilcev, ki so opredeljeni in bodo šli na volitve, ocenjuje, da si bo lahko do nedelje še premislilo. To je glede na oceno udeležbe približno 200.000 volilcev, kar lahko obrne na glavo izid katerekoli stranke in celo zmagovalca volitev,” komentira ustanovitelj in partner v Valiconu Andraž Zorko. Tudi razpon minimum-maksimum med strankami je tako širok, da se ob prelivanju glasov - kot se je to zgodilo 2008 in 2011 - lahko zgodi, da SDS ne bo zmagovalec. A kot pravi Zorko, je to letos manj verjetno, ker sta na drugem mestu relativno izenačeni dve stranki (SD in LMŠ), pa niti naslednji dve (SMC in Levica) nista zelo daleč. “To pa niso pogoji za večji delež taktičnega glasovanja in prelivanja glasov. Če bodo ti volilci, ki so navadno taktično glasovali proti Janši, ostali doma, ker med izenačenimi strankami leve sredine ne vedo, katero izbrati, bo relativna zmaga Janše višja, kot kažejo ankete. Če se bodo udeležili, bo relativna zmaga SDS šibkejša,” je razložil.

A niti preobrat ni izključen. “Odločitve bodo volilci sprejemali še v soboto in nedeljo. Nihče torej še ne ve, kam bodo šli taktični glasovi: teoretično lahko zmaga katerakoli od prvih petih strank,” pripominja Zorko.

Začetek kampanje mlačen, na koncu pa v višji prestavi

Matevž Tomšič, politični analitik in sociolog iz novogoriške Fakultete za uporabne družbene študije, pravi, da se je predvolilna kampanja po mlačenem začetku začela zaostrovati pred približno 14 dnevi, ko je SDS v anketah začela povečevati prednost. “To je izzvalo precejšno živčnost pri tekmecih Janeza Janše na levici, tako da je bila ost kritik na soočenjih uperjena v politika, ki je bil zadnja štiri leta v opoziciji. A tokrat se, kot kaže, ni sprožil antijanševski sentiment kot v letih 2011 in 2014. To je ključna razlika med to kampanjo in prejšnjimi,” meni Tomšič. Strašenje levice z Janšo in Orbanom po njegovi oceni ne daje učinka.

“Janševa vlada ali koalicija z vseh vetrov”

Zelo verjetno je, da bo SDS relativna zmagovalka volitev. Sicer je tudi leta 2011 po anketah do konca prepričljivo vodila, a ni prišla do zmage, opozarja. “Tokrat vendarle kaže, da bo. Je pa vprašanje, kakšna bodo potem razmerja. Videti bo treba, kam se bo postavila Lista Marjana Šarca. Šarec sicer napoveduje, da bo on sestavil vlado. A s kom? Po nekaterih Šarčevih izjavah sta namreč SDS in SD dve plati istega kovanca, torej obe problematični. Če Janši kot relativnemu zmagovalcu volitev ne bo uspelo sestaviti desnosredinske vlade, bomo torej dobili levo koalicijo, zbrano z vseh vetrov. Če NSi ne bo hotela v levo vlado, lahko Lista Marjana Šarca sestavi vlado samo z Levico. Se pa sprašujem, kako operativna bi lahko bila takšna vlada in koliko časa bi zdržala,” ob zaključku kampanje niza analitik.


Komentar novinarja

Antiša Korljan

Na voljo je vse. Izbirajte in izberite!

Velik del tokratnega predvolilnega obdobja je (samo)identificiranje strank ob siceršnji odsotnosti konceptualnega soočanja potekalo na daljici “smo za koalicijo z Janšo ali ne?”. V prvi vrsti kaže to na idejno izpraznjenost - lepo vas prosim, program, ki temelji na (ne)sodelovanju z nekom! Zavrnitve so deževale, Janez Janša je ostajal sam - javnomnenjska podpora pa je rasla iz tedna v teden in danes je kandidat za mandatarja. Drugo plat medalje predstavlja Luka Mesec, prvi obraz Levice....

Preberi več

Najbolj brano