Ob srčnem zastoju je le deset minut časa

Z nedavno postavitvijo javno dostopnega defibrilatorja na Gočah je v vipavski občini trenutno na voljo sedem naprav, v ajdovski pa 22. V ajdovskem Rdečem križu dodajajo, da bi naprave potrebovali vsaj še v nekaterih bolj oddaljenih krajevnih skupnosti. Ajdovska občina je nakupu naprav bolj naklonjena kot vipavska.

Zdravstveni delavci občane usposabljajo v temeljnih postopkih 
oživljanja z uporabo AED.  Foto: Alenka Tratnik
Zdravstveni delavci občane usposabljajo v temeljnih postopkih oživljanja z uporabo AED.  Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA, AJDOVŠČINA > Po podatkih ajdovskega združenja Rdečega križa je v zgornji Vipavski dolini trenutno javno dostopnih 29 defibrilatorjev (AED). V Ajdovščini jih je na voljo osem, imajo jih tudi v 13 naseljih. V Vipavi sta javno dostopna dva, v občini pa jih je trenutno še pet. Večino naprav so kupili na pobudo krajevnih skupnosti, Rdečega križa, gasilskih in drugih društev, ter pravnih in fizičnih oseb, ki so običajno priskočile na pomoč tudi z donacijami. Pobudam se je pridružila tudi občina Ajdovščina, ki je lani na razpisu ministrstva za zdravje dobila denar za nakup naprav za Vrtovin in Gaberje, letos pa je Rdečemu križu sofinancirala nakup AED za Stomaž.

Župan Princes ima pomisleke

Manj posluha je doslej pokazala občina Vipava. Župan Ivan Princes je večkrat izrazil pomisleke o smiselnosti nameščanja javno dostopnih AED in njihovi učinkovitosti. “Smisel je v tem, da pridejo z reševalnim vozilom iz Ajdovščine na Goče v sedmih minutah. V tem času pa z defibrilatorjem ne bi ukrepali. Aparati so majhnih moči, tako da ne moreš nobenega ubiti, vendar pa tudi ne veliko pomagati, če zraven ne pride reševalna ekipa. Če pa pride reševalno vozilo z vso opremo in ekipo, je pa nekaj drugega,” je nedavno v občinskem svetu pokomentiral razpravo na to temo. Je pa občina, po vzoru ajdovske, z Območnim združenjem Rdečega križa Ajdovščina letos podpisala pogodbo o vzdrževanju javno dostopnih defibrilatorjev.

29 defibrilatorjev je v ajdovski in vipavski občini.

Kot je pojasnila sekretarka tukajšnjega Rdečega križa Irena Žgavc, letno preverijo vse naprave in zamenjajo material, ki mu je že pretekel rok uporabe. Stroške za zamenjavo potrošnega materiala plačata občini, ajdovska je letos financirala tudi nakup dveh omaric.

Žgavčeva ob tem dodaja, da se ozaveščenost ljudi o pomenu uporabe defibrilatorja povečuje. “Naslednji korak bo verjetno, da imamo v vsaki krajevni skupnosti ljudi, ki so usposobljeni v nudenju temeljnih postopkov oživljanja ter da imamo tudi seznam, da vemo, koga lahko pokličemo.”

Pomen izobraževanja izpostavljajo tudi v ajdovskem zdravstvenem domu. Zdravnica in strokovna vodjazavoda Martina Terbižan Rupnik dodaja, da bi morali prvo pomoč uvesti v osnovne šole, od prvega razreda dalje, dovolj bi bili že ura ali dve na leto. Sicer pa zdravstveni delavci prikažejo temeljne postopke oživljanja s pomočjo AED na različnih prireditvah. Posneli so tudi film, ki prikazuje pravilno uporabo naprave in vsebuje podatke, kje v občinah Ajdovščina in Vipava so javno dostopni defibrilatorji. Film je dostopen na spletni strani zavoda.

Dejansko šteje vsaka minuta

Strokovna vodja poudarja: “Če se človeku ustavi srce in mu nihče ne pomaga, umre v približno desetih minutah, saj se možnost preživetja vsako minuto zmanjša za deset odstotkov. Strokovnjaki si želijo, da bi človeka prvič stresli z električnim sunkom v treh do petih minutah od trenutka, ko se je zgrudil. To se lahko doseže z uporabo javno dostopnih AED. Z njimi damo možnost vsakemu očividcu, da pri osebi, pri kateri je prišlo do zastoja srca, prične s postopki oživljanja že veliko pred prihodom reševalne ekipe in ji s tem reši življenje. Ker vemo, da od klica na številko 112 do prihoda reševalcev urbanem okolju preteče vsaj deset do dvanajst minut, je ukrepanje s strani laikov ključnega pomena.”

Poziv velja tudi v ajdovski in vipavski občini, kjer je čas do prihoda reševalcev v bolj oddaljene vasi še nekoliko daljši. “Do Goč in Lozic je dostopni čas več kot deset minut, torej je ukrepanje s strani naključnih očividcev ključnega pomena,” je še prepričana zdravnica.

Primerov, ko so občani osebi po srčnem zastoju uspešno nudili temeljne postopke oživljanja tudi s pomočjo AED, sicer ni veliko. Nedavno se je zgodilo v ajdovski občini. Ekipa nujne medicinske pomoči je imela po podatkih Martine Terbižan Rupnik v vipavski občini letos dva primera reanimacije, lani sedem, pred dvema letoma pa tri.


Najbolj brano