V avtobusni čakalnici so uredili čitalnico

V Tomačevici je skupina vaščanov zapuščeno avtobusno čakalnico spremenila v prijeten prostorček za branje, počitek in druženje. Pobudnica obnove čakalnice Adrijana Konjedič pa si želi, da bi se mreža čitalnic razširila tudi po drugih vaseh in bi si tako lahko ljudje “izposodili” knjigo v eni in jo vrnili v drugi.

Opuščeno avtobusno čakalnico je obnovila ekipa vaščanov (z leve): Goran Ščuka, Zdenka Ščuka, Adrijana Konjedič in Elizabeta 
Tenze. Foto: Petra Mezinec
Opuščeno avtobusno čakalnico je obnovila ekipa vaščanov (z leve): Goran Ščuka, Zdenka Ščuka, Adrijana Konjedič in Elizabeta Tenze. Foto: Petra Mezinec

TOMAČEVICA > “Ideja je preprosta. V obnovljeni čakalnici lahko ljudje kakšno revijo preberejo in si izposodijo knjige, ki so na voljo. Ko knjigo preberejo, pa naj jo preprosto vrnejo,” je pravila v prvi čitalnici pojasnila Adrijana Konjedič in prebivalce okoliških vasi spodbudila: “Po vaseh je ogromno zapuščenih objektov, ne le čakalnic. Lahko bi jih izkoristili za vzpostavitev mreže čitalnic. Ljudje bi si lahko knjigo izposodili v enem kraju in jo nato vrnili v drugem. Naša čitalnica je mogoče res prva, a si želimo, da ne bi bila zadnja.”

Iz zapuščenega v obnovljeno

Skupina vaščanov je njeni pobudi prisluhnila in v dobrih desetih dneh so iz zapuščene čakalnice odstranili umazanijo, jo pobarvali, postavili knjižne police in uredili pravi bralni kotiček.

“Adrijana nas je vse prepričala s svojo energijo. Navdušena sem nad novo pridobitvijo v vasi. Upam, da bo čitalnica koristila vsem in bodo spoštovali delo, ki smo ga vanjo vložili,” je pojasnila Elizabeta Tenze, ki je skupaj z možem Igorjem poskrbela za grafično podobo nove pridobitve.

Tudi očala za branje

Prvi odzivi so več kot dobri, knjige pa so v Tomačevico priromale večinoma iz okoliških vasi. Kdor želi kakšno knjigo podariti, naj na prvo stran napiše, da knjigo podarja čitalnici v Tomačevici, svoje ime in priimek ter datum.

Na eni od polic so tudi očala za branje. “Neka gospa mi je rekla, da gre pogosto skozi Tomačevico s kolesom, a da vedno pozabi očala. Pa smo rekli, da tudi ta ne smejo manjkati v čitalnici,” se posmeje Adrijana.

V čitalnici je tudi tabla, namenjena izmenjavi dobrin. “Vidim, da ljudje mečejo proč ogromno stvari, ki bi mogoče drugim prišle prav. Zakaj bi moral star kruh končati v smeteh, če bi ga lahko uporabili za hrano živalim?” je pojasnila Adrijana.


Najbolj brano