Tudi mladi literati in likovniki se oglasijo jeseni

Festival Mlada Vilenica, ki že 18 let dogajanje mednarodnega vileniškega festivala dopolnjuje z literarnim in likovnim ustvarjanjem mladih od vrtca do srednje šole, se bo ob svoji polnoletnosti z junija preselil v jesenski čas. Letos bodo mladi pesniki in likovniki ustvarjali na temo kulturne dediščine in Ivana Cankarja, najboljšim pa bodo poleg nagrade podelili še udeležbo na dvodnevnem taboru na Krasu.

Mlada Vilenica k sodelovanju vselej pritegne veliko obetavnih pesnic in pesnikov, likovnic in likovnikov ...  Foto: Marica Uršič Zupan
Mlada Vilenica k sodelovanju vselej pritegne veliko obetavnih pesnic in pesnikov, likovnic in likovnikov ...  Foto: Marica Uršič Zupan

Mlade je 17 let združevala v prvih dneh junija, letos, ko je postala polnoletna, pa bo drugače. “Z junija, ko imajo zlasti šolarji ob koncu šolskega leta veliko obveznosti, bomo Mlado Vilenico preselili v jesen. V začetku šolskega leta bomo objavili razpis in dali mladim nekaj manj kot dva meseca, da se odzovejo s svojimi deli, okrog jesenskih počitnic pa nagradili najboljše,” napoveduje vodja Mlade Vilenice Tinkara Kovač.

Tudi letos bosta Mlado Vilenico pripravila Kulturno društvo Vilenica in sežanska območna izpostava javnega sklada za kulturne dejavnosti.

O dediščini in Cankarju

Tako kot že nekaj let doslej bodo poleg pesniškega natečaja razpisali tudi likovni natečaj. “V letu 2018, evropskem letu kulturne dediščine, bo rdeča nit pesmi otrok slovenska kulturna dediščina, povezana z deli Ivana Cankarja, čigar stoto obletnico smrti praznujemo letos,” pojasnjuje v.d. programske vodje Vilenice Nana Vogrin.

Literarno strokovno žirijo bo vodila Lilijana Gustinčič. Najboljšim bodo podelili priznanja ob jesenskih počitnicah, ko pripravljajo na Krasu tudi dvodnevni tabor s kulturnimi, športnimi in kraškimi vsebinami.

“Mlada Vilenica je nastala pred 18 leti z namenom, da se že najmlajše vzgaja v ljubezni do knjige, literature in umetnosti. In danes mladi to potrebujejo še bolj kot kdajkoli prej,” poudarja Tinkara Kovač.

Na prepihu kultur in idej

Dodaja, da je drugi namen Mlade Vilenice “ovrednotenje tega prostora, ki je na prepihu kultur in zato poln navdiha in idej”.

Nekaj navdiha bodo mladi dobili tudi na “odrasli” Vilenici, na katero bodo organizatorji povabili vse nagrajence Mlade Vilenice iz preteklih let, pa tudi druge.


Najbolj brano