“Pod ternom, pr'štirni, pod kalono”

Pod zvonikom, pri vodnjaku in pod obokom bo ta konec tedna ponovno zazvenela pesem vrhunskih vokalnih sestavov. V vasici Tabor nad Dornberkom letos praznujejo 15 let svojevrstnih glasbenih večerov.

Ko vas postane koncertna dvorana.  Foto: Ambrož Sardoč
Ko vas postane koncertna dvorana.  Foto: Ambrož Sardoč

TABOR > Posebnost tradicionalnega glasbenega dogodka, ki ga prireja Moški pevski zbor Provox ob sodelovanju Zveze kulturnih društev in domačih organizacij, je, da pevski koncerti izkoristijo in hkrati ovrednotijo čar srednjeveškega vaškega jedra. Tabor je s svojo tisočletno zgodovino, kamnitimi oboki, ostanki obzidja in gradu, ozkimi gasami, skritimi prehodi in obokanimi kletmi idealno prizorišče za glasbeno pravljico.

Čar je seveda pomemben, a strma in ozka cesta, ki vodi do vasi, je organizacijski izziv. “Radi bi, da si koncerte res ogledajo vsi, ki si tega želijo, zato smo organizirali brezplačni prevoz od parkirišč v Dornberku do prizorišča. Ni nikakršnega strahu, da kdo ne bi uspel priti do središča Tabora,” zagotavlja organizator in že petnajst let gonilna sila večerov Ivo Šinigoj.

Obletnica je čas za pogled nazaj in ta pogled je prijeten. “Gostili smo res vse najboljše slovenske zborovske sestave,” pravi Šinigoj. Hkrati pa se je prireditev razvijala, prerasla v močen dvodnevni dogodek in dobivala vedno nove vsebine.

Tudi letos začenjajo v petek, torej jutri, ob 19. uri, ko bo pravljična ura za otroke. Člani literarnega kluba Govorica bodo najmlajše dejavno vpletli v svet pravljic in jih popeljali v skrivnostno zgodovino vasice, kuharski mojster pa jih bo pogostil s cesarskim pražencem, ali po domače šmornom, s češnjami. Goriški literati bodo malo pred osmo brali tudi za odrasle, nato pa bo oder prevzel koroški trubadur Adi Smolar. Z glasbenim pozdravom gostiteljev, zbora Provox, in domačinov, skupine Dornberški fantje, bodo odprli jubilejno razstavo.

Osrednji dan prireditve ostaja sobota. Uvod bodo od kleti do kleti ob degustaciji vin vrhunskih domačih vinarjev zapeli Hrušiški fantje. Zvečer pa bo nastopilo pet zborov: Akademski zbor Tone Tomšič, komorna zbora AVE in Ipavska, mladinski zbor tolminske osnovne šole in oktet Jurij Dalmatin. Ob zborih pa še pevka Ljoba Jenče in citrar Tomaž Plahutnik. Kot je že ustaljena navada, se dogodek zaključuje ob 23. uri z veličastnim, skupnim petjem Vstajenja Primorske.


Najbolj brano