Vrnila se bo še močnejša

Tekmovalni premor Špele Ponomarenko Janić, ki pričakuje drugega otroka, ni odvrnil od olimpijskih misli in želene medalje. Blizu ji je bila že pred dvema letoma v Riu, zakaj torej ne bi poskusila tudi v Tokiu?

Špela Ponomarenko Janić (levo) bo v letošnji sezoni stiskala pesti 
za svojo ekipo.  Foto: Nina Jelenc
Špela Ponomarenko Janić (levo) bo v letošnji sezoni stiskala pesti za svojo ekipo.  Foto: Nina Jelenc

LJUBLJANA > Resda bo najboljša slovenska sprinterka na mirnih vodah ob naslednjih olimpijskih igrah stara 39 let, a koprska kajakašica meni, da se bo prihodnje leto vrnila močna in pripravljena na nov izziv. Dotlej pa bo Špela Ponomarenka Janić ob treningih tudi svetovalka in zaupnica v ekipi, ki jo vodi njen mož in trener Stjepan Janić.

Kako ste se po lanski sezoni, v kateri ste vseskozi ohranjali vrhunsko raven rezultatov, soočili s spoznanjem o tekmovalnem premoru?

“Sprva mi je bilo kar težko, saj so bili zimski kazalci pripravljenosti odlični. Na drugi strani je bila lanska sezona res naporna. Vsaka medalja je bila pogonsko gorivo za naslednja tekmovanja. Na svetovnem prvenstvu pa sem bila tako utrujena, da sem si rekla, samo da je konec, pa četudi so mi sprva prisodili šele peti čas v finalu na 200 metrov. Naposled pa sem se po ponovnem ogledu fotofiniša razveselila brona. Mislim, da bo enoletni tekmovalni premor v dolgi športni karieri prinesel blagodejne učinke. Še vedno vadim, a brez stresa in bremena najtežjih treningov. V naslednjih dveh letih pa se bom potrudila in dala vse od sebe za izpolnitev športnega cilja, ki mi še manjka.”

Špela Ponomarenko Janić

kajakašica

“Če ne bi verjela, ne bi še vedno trenirala dvakrat na dan in se pripravljala, kot da se nič ne dogaja.”

Pa menite, da je tudi druga tekmovalna vrnitev po nosečnosti lahko tako uspešna?

“Če ne bi verjela, ne bi še vedno trenirala dvakrat na dan in se pripravljala, kot da se nič ne dogaja. Vse bom poskusila, da mi bo uspelo in si ne bom imela po zaključku kariere česa očitati. Optimizem črpam tudi iz dejstva, da sem telesno precej bolje pripravljena kot pred štirimi leti, tudi zato ker več treniram.”

Gotovo imate za sabo že eno lepo izkušnjo ...

“Prvič sem stopala v neznano. Seveda so bila dekleta, ki so že izkusila materinstvo in se potem vrnila v čoln, a vsak posameznik je drugačen, telo se odziva drugače. Vselej se lahko kaj zaplete, a če ne bi bila dejavna, bi bilo zame precej teže. Na srečo se počutim dobro, zdravnik pa je dejal, da bi za organizem bil večji šok, če bi mirovala. Z dojenčkom je vse v redu in dokler mi bo telo dopuščalo, bom še veslala. Vadbeni kazalci so zelo spodbudni. Ne nazadnje so treningi naložba za nov začetek v prihodnjem letu.”

Kako boste pospremili sezono, v kateri bosta pod taktirko vašega moža in trenerja Stjepana Janića tekmovalno dejavni Anja Osterman in Mia Medved?

“Dekletoma sem vedno na voljo za nasvet. Včasih sem celo bolj neposredna od Stjepana. Verjamem, da sta bolje pripravljeni kot lani. Vsekakor sem njuna velika navijačica.”


Najbolj brano