Šolarji varneje čez cesto

Občina Postojna je v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Sipronika ob državni cesti v Hruševju v neposredni bližini podružnične osnovne šole postavila prikazovalnik hitrosti. Osnovnošolci, pa tudi drugi pešci, bodo odslej cesto prečkali varneje. Že v prvem tednu po postavitvi se je delež prehitrih voznikov zmanjšal za 14 odstotkov.

Prikazovalnika hitrosti so se razveselili tudi v Hruševju. Foto: arhiv Zavarovalnice Triglav
Prikazovalnika hitrosti so se razveselili tudi v Hruševju. Foto: arhiv Zavarovalnice Triglav

HRUŠEVJE > Postavitev prikazovalnika je del vseslovenskega projekta Skupaj umirjamo promet, v katerem bo ob sofinanciranju največje slovenske zavarovalnice promet umirjalo 14 občin. Postojnska občina je na razpis prijavila lokacijo v Hruševju, kjer prikazovalnika še ni bilo, čeprav gre za razmeroma prometen in nevaren odsek, na katerem se je v preteklosti že zgodilo več prometnih nesreč s telesnimi poškodbami.

Umirjanje prometa in povečana previdnosti voznikov pa je nujna predvsem zaradi bližine podružnične osnovne šole, saj cesto tukaj najpogosteje prečkajo otroci. “Veseli smo, da za postavitev prikazovalnika ni bila potrebna nesreča, ampak da bomo s preventivnim ukrepom nesrečo morda uspeli preprečili, kar je pri zagotavljanju varnosti prava pot,” je bila pridobitve vesela tudi Darja Debevec, pomočnica ravnateljice OŠ Miroslava Vilharja Postojna.

V postojnski občini zdaj stoji 14 prikazovalnikov hitrosti.


Najbolj brano